kulturális emlékezet

2018.11.08. 12:50

Kincsvadászoktól elkobzott tárgyakból nyílt kiállítás Bulgáriában

A kiállítás ez idáig egyedülálló kezdeményezés, és célja, hogy ráirányítsa a közfigyelmet a kincsvadászat problémájára.

Illegálisan tevékenykedő kincsvadászoktól és -kereskedőktől elkobzott régészeti leletekből nyílt kiállítás a szófiai Nemzeti Régészeti Intézet és Múzeumban (NAIM).

A január 27-ig látogatható, Bulgária megmentett kincsei című tárlaton több mint 300 olyan tárgy szerepel, amelyeket az 1990-es évek eleje óta menekítettek ki a kincsvadászok kezei közül az ország illetékes hatóságai.

A NAIM igazgatója, Ljudmil Vagalinszki szerint az i. e. 5. évezredből való rézbárdokat, i. e. 2. évezredből származó arany ékszereket, i. e. 3. században készült terrakotta nőalakokat, valamint antik és középkori pénzérméket felvonultató kiállítás ez idáig egyedülálló kezdeményezés Bulgáriában, és célja, hogy ráirányítsa a közfigyelmet a kincsvadászat problémájára.

Vagalinski szerint a nagyközönségnek élítélően kell fellépnie ezen illegális tevékenységgel szemben, mivel az nem csupán anyagilag károsítja az országot, hanem „a kulturális emlékezet” elvesztésével is fenyeget.

Angel Papalezov, a bolgár nemzeti rendőrség kulturális és történelmi műtárgyakkal foglalkozó részlegének vezetője szerint azon aktív kincsvadászok száma, akiknek az illegális tevékenységükből befolyó pénz jelenti az elsődleges bevételi forrást, nagyjából 25-30 ezerre tehető.

„Emellett több tízezer olyan alkalmi kincsvadász van, akik számára ez a tevékenység nem jelent állandó elfoglaltságot, de időről időre felkeresnek régészeti lelőhelyeket, hogy az ott talált kulturális értékeket eladják némi pluszbevételért” – fűzte hozzá Papalezov.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!