Űridő

2018.06.11. 16:39

Kipchoge újra a világ leggyorsabb maratonjára készül

Tavaly 24 másodpercen múlott a világklasszis kenyai hosszútávfutó 2 órán belüli maratonija, az azonban nem hivatalos időeredmény. Most nem az álomhatárt szeretné átlépni, "csupán" Dennis Kimetto 2014 óta fennálló világcsúcsát szeretné megdönteni.

Kenya's Eliud Kipchoge crosses the finish line to win the elite men's race of the 2018 London Marathon in central London on April 22, 2018. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS

Az olimpiai bajnok Eliud Kipchoge szeretne világcsúcsot futni a szeptemberi Berlin Marathonon. A verseny szervezői hétfőn jelentették be, hogy a 33 éves, Rióban ötkarikás aranyérmes kenyai futó – egyben berlini címvédő – számára ez lesz az év fő versenye.

„Berlinre készülök és magabiztos vagyok, hogy szeptember 16-án képes leszek megjavítani egyéni legjobb eredményemet”

- jelentette ki Kipchoge.

Az afrikai futó 2016-ban, Londonban állította fel 2:03:05 órás egyéni csúcsát, ami csupán nyolc másodperccel rosszabb idő, mint honfitársa, Dennis Kimetto 2014 óta fennálló világcsúcsa.

Minden idők legjobb, nem hivatalos maratoni idejét egyébként Kipchoge futotta, aki múlt tavasszal a monzai Forma-1-es pályán az egyik nagy amerikai sportszergyártó rekordkísérlete alkalmával 2:00:24 másodperc alatt teljesítette a 42,195 km-es távot.

Kipchoge mellett – aki tavaly is rekorddöntésre készült Berlinben, ám akkor a rossz idő miatt erre nem nyílt esélye – a korábbi világcsúcstartó, ugyancsak kenyai Wilson Kipsang, valamint a legjobb félmaratoni időeredménnyel rendelkező eritreai Zersenay Tadese is rajthoz áll a német fővárosban.

Borítókép: Eliud Kipchoge. Forrás: AFP / Daniel Leal-Olivas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!