New York

2018.04.23. 10:18

Kitiltják az autókat a Central Parkból

A parkban állatkert, csónakázó tavak, rendezvényhelyszínek is helyet kaptak, 1962 óta történelmi emlékhelynek számít.

(FILES) In this file photo taken on April 13, 2018 People are seen in Central Park on a sunny day in New York City. New York will soon ban cars from its beloved Central Park, the city's mayor announced on April 20, 2018, citing a commitment to reducing pollution and "prioritizing people over cars." Automobile traffic was already prohibited in the north of Manhattan's iconic green space, which will celebrate its 160th birthday next year. Vehicles could still circulate, however, on three concrete lanes in the south: West Drive, Terrace Drive and Center Drive. / AFP PHOTO / HECTOR RETAMAL

Fotó: AFP

Kitiltják az autókat a New York-i Central Parkból, az intézkedés már idén nyártól életbe lép.

Bill de Blasio New York-i polgármester a hétvégén jelentette be, hogy június 27-től „visszaadják” a gyalogosoknak, a futóknak és a kerékpárosoknak a Central Parkot. Az intézkedéssel a közlekedési balesetek számát akarják csökkenteni, de a lépésnek környezetvédelmi okai is vannak.

Nem az autókra szabták ezt a parkot. Valójában akkor létesült, amikor még nem is voltak autók. Az emberek számára építették – hangsúlyozta a polgármester.

A Manhattan közepén fekvő park 325 hektáron terül el, évente több mint 42 millióan fordulnak meg benne.

Fotó: Shutterstock

A parkban állatkert, csónakázó tavak, rendezvényhelyszínek is helyet kaptak, 1962 óta történelmi emlékhelynek számít.

A járműveket 2015-ben kitiltották a park északi útjairól, az új rendelkezés azonban már a park egész területéről száműzi a gépkocsikat.

Az autók ezentúl hétköznapokon és csúcsidőben csupán a parkot átszelő négy fő közlekedési utat használhatják, amely eleve a közlekedés elvezetésére készült.

De Blasio hangsúlyozta, hogy az intézkedés nyomán a park jobb levegőjű, biztonságosabb és nyugodtabb hely lesz.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!