Ausztrália

2018.12.19. 14:36

Végveszélyben vannak a koalák?

Az állatok egyik fontos élőhelyének számító Mambo Wetlands természetvédelmi terület nagyjából 16 hektárnyi része a lángok martalékává vált.

Forrás: Shutterstock

Egy létfontosságú koalapopuláció eltűnését okozhatja az Ausztrália keleti részén fekvő Salamander Bay-t hétfő éjszaka felperzselő erdőtűz. A Sydneytől 200 kilométerre északra fekvő területen tucatnyi tűzoltóegység dolgozott a 80 hektáron tomboló lángok megfékezésén, hogy megóvják az épületeket és az itt élő vadállatokat – írja a Vasárnap Reggel.

Az erőfeszítések ellenére azonban a koalák egyik fontos élőhelyének számító Mambo Wetlands természetvédelmi terület nagyjából 16 hektárnyi része a lángok martalékává vált. Simone Aurino, a Port Stephens Koalas & Wildlife Preservation Society vadvédelmi szervezet egyik munkatársa szerint a terület a koalák fontos tenyészpopulációjának ad otthont, és bár az erdőtüzet mostanra sikerült megfékezni, a hosszú távú hatásai még jó ideig pusztítóan fognak hatni a helyi populációra.

Az élőhelyük megváltozott, ezért az állatok elkezdenek mozgolódni – mutatott rá a szakember. Aurino szerint a koalák felbukkanhatnak az autóutakon, ahol a járművek jelentenek rájuk veszélyt,míg a kertekbe tévedve a kutyák áldozataivá válhatnak. Mint hangsúlyozta: megvan az esély rá, hogy az egész populáció kipusztul a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!