Kincs, ami van

2020.01.25. 17:00

Kolumbusz ellopott levelét szerezték vissza az amerikai hatóságok

Az 500 éves küldeményt évtizedekkel ezelőtt lopták el Európából, értékét 1,3 millió dollárra (400 millió forintra) becsülik.

Forrás: Shutterstock

Az 1493 áprilisában spanyolul, kézzel írt levélben Kolumbusz Kristóf II. Ferdinánd spanyol királynak számol be az Újvilág felfedezéséről. A most visszaszerzett, nagy értékű irat az eredeti dokumentum latin nyelvű, nyomtatott másolata, amely a velencei Biblioteca Nazionale Marcianából tűnt el, vélhetően az 1980-as években. Kolumbusz leveleit annak idején Stephan Plannck német származású római könyvkiadó fordíttatta le és sokszorosította, hogy terjessze Amerika felfedezésének hírét.

A történelmi tárgyak visszaszerzésével foglalkozó szövetségi ügynökök már a negyedik lopott Kolumbusz-levelet kerítették elő egy ritka könyvekkel foglalkozó szakértő tippjei nyomán. A most megtalált irat a legritkább közülük, az első kiadása annak a levélnek, amelyet csak II. Ferdinándnak küldött el a felfedező. Kolumbusz Kristóf kézzel írt leveleinek nyomtatott másolatai csupán néhány tucat példányban maradtak fenn.

Egy korábban visszaszerzett Kolumbusz-levél, amelyet a Vatikánban őriznek
Fotó: TONY GENTILE / POOL / AFP

A jelentős dokumentumot egy meg nem nevezett magángyűjtőnél találták meg, aki a hatóságok szerint jóhiszeműen vásárolta meg 2003-ban az Egyesült Államokban, egy ritka könyvekkel foglalkozó kereskedőtől.

A velencei könyvtár 1875-ben szerezte az első kiadású levelet, amely az amerikai nyomozók szerint bő 100 évvel később, az 1980-as években tűnhetett el a Biblioteca Nazionale Marcianából. Más ellopott Kolumbusz-levelektől eltérően ezt nem pótolták hamisítvánnyal.

A delaware-i ügyészség és az amerikai belbiztonsági minisztérium 2018-ban a Vatikánnak és a barcelonai Katalóniai Nemzeti Könyvtárnak, 2016-ban pedig a firenzei Ricciardiana könyvtárnak adott vissza egy-egy Kolumbusz-levélmásolatot. Mindhárom iratot egy-egy hamisítvánnyal pótolták a tolvajok, hogy ne tűnjön fel a lopás.

Borítókép: Sebastiano del Piombo olasz festő alkotása 1519-ből a nagy felfedezőről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!