különleges lelet

2018.06.03. 08:38

Könyvrégiségekre bukkantak a holland parlamentben

Az újra felfedezett könyvek közül 200 egyetlen más könyvtárban sem található meg.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Lucky Business

Ritka könyvrégiségekre bukkantak a holland parlament raktáraiban

Ritka régi könyvek százaira, köztük eurószázezreket érő ritkaságokra bukkantak a holland parlament archívumának raktáraiban, ahol azért kezdtek el leltározni, mert az intézménynek rövidesen új épületbe kell költöznie.

Az előkerült „kincsek” közül kiemelkedik Adam Smith (1723-1790) skót filozófus és közgazdász A nemzetek gazdasága című művének egyik példánya az 1776-os első kiadásból. Bár a nyugati világ egyik legnagyobb hatású műveként számon tartott kötet nem különösképpen ritka, a gyűjtők körében nagy keresletnek örvend, mert a gazdag üzletemberek szívesen díszítik irodájukat a közgazdaságtan történetének első rendezett művével. Egy első kiadású példány 250 ezer eurót (80 millió forint) is érhet az antikvár könyvek piacán.

A neoliberális közgazdászok „bibliájának” számító kötetet Karl Marx A tőke című műve mellett találták a polcon.

Khadija Arib, a parlament elnöke a „leletet” bemutatva elmondta, hogy az összes parlamenti ülés jegyzőkönyvén kívül 800 folyóméternyi polcon találhatók régi könyvek az archívumban. Elsőként a 18. századi műveket vették leltárba, a munkát a fiatalabb kiadványokkal folytatják.

Alex Alsemgeest könyvtörténész szerint az újra felfedezett könyvek közül 200 egyetlen más könyvtárban sem található meg.

A 18. század előtti kötetekben és iratokban Hollandia létrejöttének története tükröződik vissza – tette hozzá.

A könyvek egy része restaurálásra szorul. Lehetséges, hogy a legkülönlegesebb műveket kiállítják, a többiek visszakerülnek a polcra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!