a vulkán hatása

2021.10.03. 16:35

La Palma szigete 10 hektárnyit növekedett a láva miatt (videó)

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma sziget területe mintegy 10 hektárral növekedett a tíz napja működő Cumbre Vieja vulkánból kiömlő láva miatt.

Spain soldiers continue their monitor work over the La Palma lava flows and prevent the population of any risk on Sept 29, 2021. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)

Forrás: EyePress News/AFP

Fotó: EyePress via AFP

A sziget déli részén fekvő hegyvonulat tűzhányója szeptember 19-én 50 év után először lépett működésbe.

Kedd éjjel az izzó lávafolyam már elérte az Atlanti-óceánt, és mintegy 100 méterről a vízbe ömlött egy meredek sziklafalról.

Amint kölcsönhatásba lépett a nagyjából 20 Celsius-fokos óceánnal, a mintegy ezer Celsius-fokos láva megkövesedett és egy 500 méter széles kis félszigetet formált – látható a spanyol nemzeti kutatóintézet (CSIC) által csütörtökön a Twitteren bemutatott felvételen.

La isla de La Palma crece. Imagen de la plataforma de medio kilómetro de ancho ganada al mar por la colada, que genera nubes de gases en contacto con el agua.

A láva és a sós tengervíz találkozásakor felszabaduló mérgező gázokat az erős északkeleti szél gyorsan a tenger felé sodorta, így a térség lakóira nem jelentenek veszélyt. Ugyanakkor a négy közeli kerületre, annak mintegy 300 lakosára kiterjesztett kijárási tilalom elővigyázatosságból érvényben marad.

Vulkanológusok szerint az, hogy a láva elérte az óceánt, némiképp enyhítette a szigeten kialakult helyzetet, csökkentette ugyanis annak kockázatát, hogy a forró láva a szigeten terjed szét.

A vulkánkitörés miatt eddig mintegy 800 épület semmisült vagy sérült meg. Több légitársaság közben újraindította La Palmára tartó és onnan induló járatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!