felújítás

2019.04.13. 13:13

Látványos akcióval emelték le a Notre Dame szobrait

A híres párizsi katedrálist díszítő alkotásokat restaurálás miatt mozdították el a helyükről.

One of 16 copper statues, sitting 50 meters above the ground, is lifted off the Notre-Dame-de-Paris Cathedral to be taken for restoration on April 11, 2019 in the French capital Paris. - Using a 120 meter crane at the foot of the cathedral, the sixteen statues, the 12 apostles and the 4 evangelists, which sit around the spire of the cathedral are being removed to be sent to Perigueux, in southwest France for restoration. The absence of the statues will also signal the start of the renovation work of the spire that will last until 2022. Only then will the statues, commisioned in the 1860s during the great restoration of the cathedral by Viollet-le-Duc, return to their original place. (Photo by BERTRAND GUAY / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Bertrand Guay

„Kivételes, csodás esemény. Ez az első alkalom, hogy közelről is láthatjuk azt a 16 szobrot, amelyet az 1860-as években helyeztek a katedrálisra” – mondta a francia hírügynökségnek az elszállításkor Marie-Hélene Didier, a huszártorony felújítását vezető örökségvédelmi szakember.

A 3 méter magas és mintegy 250 kilogramm tömegű szürkés-zöld szint öltött szobrokat – amelyek a 12 apostolt és a négy evangélistát ábrázolják – Périgueux városába szállították, ahol először megvizsgálják, majd teljesen felújítják őket, mielőtt a tervek szeriont 2022-ben visszakerülnek az eredeti helyükre.

„Kettesével újítjuk fel őket, miközben a többi szobrot 19 hónapon át a székesegyház főhajójában őrzik. A felújítás során a szobrok színe várhatóan megváltozik, barnássá válik, és így visszanyerik eredeti bronzszínüket”

- mondta az AFP-nek Jean-Michel Guilment kulturális szakember.

Párizs legismertebb gótikus temploma 1163 és 1345 között épült, évente mintegy 13 millió látogató keresi fel.

A bronzszobrok nem a középkorban, hanem a katedrális huszártornyának újjáépítésekor, 1859-1860-ban Eugene Viollet-le-Duc építész invenciózus, de stílushű elképzelései szerint épültek. A katedrális eredeti huszártornya 1250-ben készült el, de a francia forradalmat követő időszakban lebontották.

A szobrok felújítása mintegy 800 ezer euróba kerül. A huszártorony teljes restaurációja, amelyet teljes egészében a francia állam finanszíroz, mintegy 11 millióra rúg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!