Il Paesaggio

2019.01.18. 20:21

Leonardo első tájképet ábrázoló rajza két fázisban született

Egy firenzei laboratóriumban csütörtökön kezdték meg mikroszkópos, infrafényes vizsgálatát.

Leonardo Da Vinci - 500 Years of Genius Exhibition in Athens, Greece on November 29, 2018. An audiovisual experience that presents the life and work of this great artist and inventor that laid the foundations for some of the most important inventions of mankind, such us airplane, car, submarine, parachute and bicycle. With the help of Leonardo Da Vinci Museum in Rome, the Lumiere Technology Institute in Paris, as well as specialists from Italy and France, the Leonardo Da Vinci exhibition demonstrates the full range of Leonardo’s achievements, 500 years after his death. (Photo by Giorgos Georgiou/NurPhoto)

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Giorgos Georgiou

Leonardo da Vinci legkorábbi, tájképet ábrázoló rajzának első tudományos vizsgálata szerint a reneszánsz mester az alkotás első vázlatát később egészítette ki részletekkel – közölte a firenzei Uffizi Képtár, amelynek gyűjteménye őrzi a művet.

Az Il Paesaggio (tájképrajz Santa Maria delle Neve számára) című alkotás 1473-ból származik. Egy firenzei laboratóriumban csütörtökön kezdték meg mikroszkópos, infrafényes vizsgálatát. Először a tájképet vetették alá aprólékos elemzésnek, később a lap másik oldalán található, embert ábrázoló vázlatot is analizálják majd – közölte a múzeum.

A tudományos kutatást felügyelő Cecilia Frosinini elmondta: az első vizsgálat szerint Leonardo két külön időszakban dolgozott a tájképen. Lehetséges, hogy Leonardo egy későbbi alkalommal visszatért a rajzhoz, elképzelhető, hogy azt követően, hogy tanulmányozta a geológiát és a sziklákat – fejtette ki.

A rajz, amelynek jobb alsó sarkában az 1473. augusztus 5-i dátum látható, bukolikus tájat ábrázol, egy hegyen magasló várral a háttérben, míg a rajz középpontját egy völgy foglalja el.

Akadnak olyan feltételezések, hogy Leonardo szülőföldjének, Toszkánának egy konkrét részletét rajzolta meg. Az Uffizi igazgatója, Eike Schmidt szerint azonban a laboratóriumi vizsgálat, amely kimutatta, hogy két fázisban dolgozott a képen, inkább arra utal, hogy nem egy valóságos helyről készült a vázlat, és a későbbi részletekkel Leonardo a képzelete nyomán egészítette ki.

Az Uffizi ritkán állítja ki az alkotást, Leonardo legkorábbi ismert rajzát, mert annyira sérülékeny. Április 15-én viszont da Vinci városában öt hétig láthatják majd az érdeklődők, mivel halálának 500. évfordulója alkalmából ismét bemutatják.

Da Vinci a tájképet 21 éves korában rajzolta. 2017-ig a legkorábbi ismert dátumozott művének tekintették a művészettörténészek. Akkor azonban kiderült, hogy egy festett terrakotta csempe, amely Gabriel arkangyalt ábrázolja, ugyancsak neki tulajdonítható, és annak dátuma korábbi, 1471-es tehát még 19 évesen készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!