Évforduló

2019.02.22. 15:08

Londonba érkezik a Tutanhamon kincseiből rendezett vándorkiállítás

Az ókori egyiptomi uralkodó nyughelye megtalálásának hamarosan esedékes 100. évfordulóját ünneplő vándorkiállításon 150 tárgy látható.

5770438 11.04.1962 The United Arab Republic. Mural at the burial chamber in the tomb of ancient Egyptian pharaoh Tutankhamun, the Valley of Kings. Pavel Barashev

Forrás: AFP

Fotó: Sputnik

A londoni Saatchi Galériába érkezik idén ősszel a Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájából származó kincsekből összeállított nemzetközi vándorkiállítás.

A Tutankhamun: Treasures of the Golden Pharaoh (Tutanhamon, az arany fáraó kincsei) című tárlatot november 2-től 2020 májusáig nézhetik meg az érdeklődők a brit fővárosban – olvasható a The Art Newspaper honlapján.

Az ókori egyiptomi uralkodó nyughelye megtalálásának hamarosan esedékes 100. évfordulóját ünneplő vándorkiállításon 150 tárgy látható, amelyek közül 60 először hagyta el Egyiptom földjét.

A tárlat premierje tavaly márciusban volt a Los Angeles-i California Science Centerben, ahonnan a párizsi La Villette kulturális központba költözik át idén márciustól szeptemberig. London lesz a tíz várost érintő vándorkiállítás harmadik állomása.

A kiállított tárgyak között szerepel egy aranyból készült – a kanópusz-felszerelések közé tartozó – miniatűr koporsó, amely Tutanhamon mumifikált gyomrát őrizte, valamint egy Kr. e. 1336-1326-ból való 5 centiméteres aranyszobor, amelyről a kutatók ma már úgy vélik, hogy Tutanhamont, nem pedig nagyapját ábrázolja, ahogy azt korábban feltételezték a tudósok.

A Kr.e. 1342 és 1324 között élt és fiatalon meghalt Tutanhamon szinte teljesen érintetlen sírboltját Howard Carter brit régész fedezte fel a Királyok Völgyében 1922-ben. Múmiáját értékes sírmellékletek között, egy aranyszarkofágban találták meg.

Carter és csapata aprólékos gondossággal dokumentálta a mintegy 5400 tárgy, köztük bútorok, fegyverek, ruházatok, edények, ételek, szekerek és kultikus tárgyak megtalálási helyét és kinézetét.

A vándorkiállításból befolyó összeget a várhatóan 2020-ban megnyíló kairói Nagy Egyiptomi Múzeum támogatására fordítják. A vándortárlatot követően a kiállítási tárgyak visszakerülnek Egyiptomba és a múzeum állandó kiállításán fognak szerepelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!