húsz évig

2019.10.04. 07:02

Makákót tartottak egy csongrádi kocsmában

A természetvédelmi hatóság azonnal lefoglalta a majmot és első körben a hazai állatkerteknél keresnek neki otthont, de már felvették a kapcsolatot egy spanyol és egy holland majommentő központtal is.

Forrás: Állatmentő Sereg Facebook oldala

Még az állatvédők sem hittek a szemüknek, amikor egy csongrádi kocsmában nem mást találtak egy kutyakennelbe zárva, mint egy makákót – írja a Bors.

Az állat borzalmas körülmények között sínylődött, kiderült, hogy a kocsma népe afféle házi kedvencként tartotta számon a vadállatot.

„Több mint 20 éves, idős egyedről van szó, már jó ideje abban a ketrecben élt, nem értjük, hogy az embereknek hogy nem szúrt ez szemet” – mondta a Borsnak Némedi Edina, az Ál­latvédő Sereg munkatársa. Ki tudja, hogy a fogságban nem tartható majom meddig maradt volna a kocsmában, ha egy videó nem buktatja le tartóját.

„A netre kikerült egy videó, amin egy kisfiú banánt vesz, majd egy ketrecbe nyúlkál, és adja a majomnak az ételt. Először azt hittük, hogy külföldi felvétel, így még mi is megdöbbentünk, mikor kiderült, hogy ez Magyar­or­szá­gon van” – árulta el a nő, aki azonnal felvette a kapcsolatot a helyi állatvédőkkel, ugyanis az emlős ke­reskedelme és tartása is tiltott, emellett az összes makákófajta veszélyes állatnak minősül. A természetvédelmi hatóság azonnal lefoglalta a majmot, aminek első körben itthon keresnek otthont.

„Először magyar állatkertekkel veszik fel a kapcsolatot. Egy idős makákó elhelyezése nehéz, nem tehetik be a többi majom közé, mivel valószínűleg bántalmaznák.”

Spanyolországban és Hollandiában működik egy majommentő központ két makákó­csapattal, régóta foglalkoznak integrálással, nagy tapasztalatuk van. Ők jelezték, hogy amennyiben legális, a kellő in­for­mációk birtokában segítenek – mondta el az állatvédő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!