környezeti károk

2021.03.09. 07:30

Már az esőerdők kétharmada elpusztult vagy tönkrement

A világ ősi trópusi esőerdőinek nagyjából kétharmadát elpusztította vagy tönkretette mostanra az emberiség – derült ki egy új elemzésből.

Porto Velho, 2019. augusztus 24. Légi felvétel kiirtott erdõkrõl az Amazonas-medencében lévõ a brazíliai Porto Velho közelében 2019. augusztus 23-án. A Föld tüdejének is nevezett amazonasi esõerdõ a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. Hozzávetõleg egymillió õslakos és hárommillió növény- és állatfaj él a vidéken. 2019-ben rekordszámú, több mint 72 ezer erdõtüzet észlelt az Amazonas vidékén a térség õserdeit megfigyelõ Brazil Nemzeti Ûrkutatási Intézet (INPE). Ez 83 százalékkal több, mint amennyit 2018 azonos idõszakában jegyeztek fel, és a legmagasabb szám 2013 óta. Az erdõtüzek nem ritkák a száraz idõszakban, de a gazdák szándékosan is felgyújtanak erdõterületeket, hogy illegálisan irtsák a fát legelõk létrehozása céljából. MTI/EPA-EFE/Joedson Alves

Forrás: MTI / EPA-EFE

Fotó: Joedson Alves

Az esőerdők védelmével foglalkozó Rainforest Foundation Norway nevű szervezet szerint az elsősorban mezőgazdasági célú fakitermelés és talajátalakítás miatt a bolygó ősi trópusi esőerdőinek 34 százaléka tűnt el és további 30 százaléka annyira megrongálódott, hogy sebezhetővé vált a tüzekkel és a jövőbeli pusztulással szemben.

A 2002 óta végbement pusztítás több mint 50 százaléka a dél-amerikai Amazonas-medencét és a környező esőerdőket érintette.

A jelentés készítője, Anders Krogh szerint a szén-dioxid-elnyelő esőerdők eltűnésével erősödhet az éghajlatváltozás, ami megnehezíti a még megmaradt erdőterületek túlélését.

– Ez egy rémisztő körforgás – mondta a trópusi erdőkre specializálódott kutató, hozzátéve, hogy 2002 és 2019 között nagyobb erdőterület tűnt el a Föld színéről, mint Franciaország. Az amazonasi esőerdő brazíliai része jelentős nyomás alatt van évtizedek óta, mivel a mezőgazdasági termelés fellendülése miatt nagy erdőterületeket alakítanak át termőföldekké és legelőkké. A folyamat csak súlyosbodott azóta, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök 2019-ben hivatalba lépett. Ennek ellenére

az Amazonas vidéke jelenti a legnagyobb reményt a még megmaradt esőerdők megőrzésére.

Az amazonasi és a szomszédos esőerdők alkotják a bolygó még érintetlen trópusi erdőborításának 73,5 százalékát. A többségében Indonéziához tartozó délkelet-ázsiai szigetek a második helyen állnak a 2002 óta végbement – és esetükben elsősorban a pálmaolaj ültetvények kialakítását szolgáló – erdőpusztítás tekintetében. Harmadik helyen Közép-Afrika áll, ahol a Kongó folyó medencéjének környékére összpontosul a mezőgazdasági és fakitermelési célokat szolgáló erdőirtás.

Borítókép: Légi felvétel kiirtott erdőkről az Amazonas-medencében a brazíliai Porto Velho közelében / Illusztrációfotó / Joedson Alves / MTI / EPA-EFE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!