hová tart a világ

2017.10.11. 16:57

Már a bohóchalak is stresszesek

Nagyon rossz hatással van rájuk a klímaváltozás.

A bohóchalakat is erőteljesen megviseli a klímaváltozás, a nekik otthont adó anemónák kifehéredése miatt nagy stressz éri őket, ezért kevésbé termékenyek. A tengerirózsák rendjébe tartozó anemónák elsősorban a növekvő hőmérséklet miatt fehérednek ki.

A bohóchalak pedig a mérgező anemónákkal szoros közösségben, szimbiózisban élnek, számukra az anemónák halálos mérgű csalánsejtjei védelmet nyújtanak a ragadozók ellen. „Ellenszolgáltatásként” a bohóchalak megtisztogatják a rózsák tapogatóit és oxigént legyeznek feléjük, ha túl keveset tartalmaz a körülöttük lévő víz.

A Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmány készítői Francia-Polinézia korallzátonyain vizsgálták az elmúlt 14 hónap növekvő vízhőmérsékletének hatásait. Erre az időszakra esett 2016 szokatlanul meleg nyara is.

A kutatók összehasonlították az egészséges anemónákban és a kifehéredett anemónákban élő halakat: a tudósok a kifehéredett anemónákban 73 százalékkal kevesebb életképes ikrát találtak, mint a bohóchalak egészséges élettereiben.

Vérelemzéseket is végeztek, amelyek szerint ezeknél a halaknál megnövekedett a kortizol stresszhormon értéke és csökkent a nemi hormonok koncentrációja.

„A víz megnövekedett hőmérséklete miatti anemónakifehéredés olyan stresszfaktor, amely csökkenti a nemi hormonok mennyiségét, ezáltal a nemzőképességet”

– írják a kutatók.

A szakértők szerint még legalább 51 másik olyan halfajt érinthet a probléma, melyek táplálkozása vagy ragadozóktól való védelme az anemónáktól függ.

Borítókép: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!