Szenzációs leletek

2020.08.13. 08:47

Már kétezer évvel ezelőtt is termesztettek banánt Ausztráliában

Az ausztrál őslakosok már több mint 2000 éve termesztettek banánt egy új régészeti kutatás szerint.

Forrás: Shutterstock

A 2145 éves leleteket banán-mikrokövületeket, kőszerszámokat, faszenet és támfaltöredékeket az ausztrál kontinenstől északra, a Torres-szoros egy kicsiny szigetén tárták fel ausztrál régészek.

Kutatásunk azt mutatta meg, hogy a Mabuyag-szigeti őslakosok bonyolult és sokoldalú növénytermesztést folytattak legalább 2000 évvel ezelőtt

mondta el a BBC News hírportálnak Robert Williams, az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a Sydney-i Egyetem tudósaiból álló kutatócsoport vezetője szerdán.

Történelmi szempontból eddig úgy tekintettek a Torres-szorosra, mint a növénytermesztő új-guineai őslakosok és az ausztráliai, vadászó-halászónak bélyegzett bennszülöttek közötti választóvonalra.

Az eredmények azonban azt mutatják, hogy a két régió között a szoros inkább a növénytermesztési eljárások hídja vagy szűrője volt

folytatta Williams.

A földművelés rendszere a korabeli helyi táplálkozási szokásokat tükrözte, melyek jellemző alapanyagai a jamgyökér, a taró és a banán.

Széles körben elterjedt nézet szerint Ausztrália és a Torres-szoros őslakosai nomád vadászó-gyűjtögető népek voltak, amikor a brit gyarmatosítók megérkeztek.

Történészek szerint azért tagadják a britek az őslakos mezőgazdaság bizonyítékait, mert így arra hivatkozhatnak, hogy a területen nem élt letelepedett lakosság.

Ausztráliában nem örvend nagy ismertségnek az őslakosok földművelése, az elmúlt évtizedben zajló kutatás azonban ráirányította a figyelmet a gyarmatosítás előtti ausztrálok mezőgazdasági, technikai és építési tevékenységére.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!