speciális betegeknek

2018.03.22. 11:04

Már létezik a sisak, ami egyben agyi szkenner is

A hasznos találmányt brit kutatók fejlesztették ki.

Sisakként viselhető ultrakönnyű és rendkívül érzékeny agyi képalkotó eszközt fejlesztettek ki brit kutatók, lehetővé téve a páciensek számára, hogy szabadon mozogjanak a műszer használata közben.

A szkenner tesztelése során az alanyok könnyedén tudtak nyújtózkodni, bólintani a fejükkel, teázni vagy akár pingpongozni is, miközben a kutatók milliszekundumról milliszekundumra figyelemmel követték az agyi aktivitásukat az úgynevezett magnetoenkefalográfia (MEG) segítségével. Ez egy olyan képalkotó eljárás, amely az agy elektromos aktivitása által létrehozott mágneses teret méri, regisztrálja.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői azt remélik, hogy az eszköz segítheti az olyan páciensek állapotának jobb megismerését és kezelését, akiknél nem lehet használni a hagyományos, rögzített MEG-szkennereket,

például csecsemőknél, epilepsziás gyerekeknél, vagy Parkinson-kórral küzdő pácienseknél.

Gareth Barnes, a University College London munkatársa szerint a jelenlegi MEG-szkennerek csaknem fél tonnát nyomnak, részben azért, mert az agy mágneses tevékenységét mérő szenzorokat mínusz 269 Celsius-fokon kell tartani.

Az eljárást nehezíti, ha az alany nem tud nyugodtan egy helyben maradni – ez a nagyon pici gyerekeknél, vagy a mozgási rendellenességekkel küzdő pácienseknél lehet probléma -, mivel mindössze 5 milliméternyi elmozdulás is használhatatlan felvételeket eredményezhet.

A sisakos szkennerrel azonban a kutatók leküzdötték ezeket az akadályokat olyan ultrakönnyű, szobahőmérsékleten működő és közvetlenül a fejre helyezhető kvantumérzékelőket használva, amelyekkel sokkal több, az agy által kibocsátott mágneses jelet tudnak felvenni.

A vizsgálatban részt vevő Matt Brookes, aki maga is segített a prototípus elkészítésében, elmondta, hogy a sisakos szkenner új lehetőségeket kínál az emberek agyi aktivitásának megfigyelésére a különböző hétköznapi feladatok vagy társas interakciók közben.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!