stílszerű

2020.04.23. 16:58

Mardekár Malazárról neveztek el egy bambuszviperafajt

Nem ez az első eset, hogy állatok a Harry Potter-könyvek szereplői után kaptak nevet.

Forrás: Shutterstock

A Harry Potter-történetekből ismert, a magyar kiadásban Mardekár Malazár néven szereplő Salazar Slytherinről neveztek el egy Indiában újonnan felfedezett bambuszviperafajt.

A J. K. Rowling által írt saga Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskolájának és a Mardekár-ház alapítójának különleges képessége, hogy képes beszélni a kígyókkal, a ház címerállata is a kígyó.

Az észak-indiai Arunacsal Prades tartományban felfedezett sárgászöld színű hüllő ezért a Trimeresurus salazar nevet kapta. A kígyók Trimeresurus nemzetségébe legalább 48 faj tartozik, a méreggel rendelkező állatok Ázsia egyes részein fordulnak elő.

A kutatók korábban is több állatfajt neveztek már el a Harry Potter-könyvekből ismert lények, szereplők alapján: egy kihalt gyík a Clevosaurus sectumsemper nevet kapta a sectumsempra átok nyomán, egy dinoszauruszfajt pedig az iskola eredeti nevéről Dracorex hogwartsia lett.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!