szigorúan őrzött vödör

2017.12.01. 11:42

Meghalt a férfi, aki miatt elindult a jeges vödrös kihívás (videó)

Senerchia 2014-ben a közösségi médián indította el a „jeges vödrös-kihívást” az ALS Szövetséggel együtt.

Elhunyt Anthony Senerchia, aki 2014-ben elindította a „jeges vödrös-kihívást”, hogy felhívja a figyelmet egy ritka gyógyíthatatlan betegségre, az amiotrófiás laterálszklerózisra (ALS), amelyben ő is szenvedett.

Az ALS vagy más néven Lou Gehring-kór, egy jelenleg gyógyíthatatlan motoros neuronbetegség, amely izomsorvadást okoz. A zseniális elméleti fizikus, Stephen Hawking is ebben a betegségben szenved.

Senerchia 2014-ben a közösségi médián indította el a „jeges vödrös-kihívást” az ALS Szövetséggel együtt. Az ALS jótékonysági alapítványa csütörtökön jelentette be honlapján, hogy a New York állambeli Pelhamból való férfi hosszú évekig tartó betegeskedés után a napokban 46 évesen elhunyt.

Az ALS Szövetség közzétette azt a videót, amelyben Senerchia felesége, Jeanette elmeséli, hogyan segített útjára indítani a kampányt azzal, hogy magára öntött egy vödör jeges vizet, s a felvételt a Facebookon tették közzé.

A „jeges vödrös-kihívás” akkor kapott igazán lendületet, amikor eljutott az ugyancsak ALS-betegséggel küzdő volt baseballsztár, Pete Frates barátaihoz.

Senerchia vödrét tavaly kiállították a washingtoni Smithsonian Amerika Történeti Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!