magas szintű közbenjárás

2019.05.30. 22:49

Megmenekül a leöléstől a szabadon kóborló lengyel tehéncsorda

A marhák sorsáról országos vita indult, amelybe bekapcsolódott Andrzej Duda államfő és Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetője is.

Forrás: Shutterstock

Nem ölnek le egy Lengyelország nyugati részén hosszú évek óta szabadon kóborló tehéncsordát, miután az ország államfője és a kormánypárt vezetője is szót emelt a megmentésük érdekében.

A német határhoz közeli Deszczno körzetében – a lubuszi vajdaságban – már több mint 10 éve gazdátlanul kóborol a jelenleg180 állatból álló csorda,

de a lengyel főállatorvos csak nemrég döbbent rá, hogy a gondozatlan állatok egészségügyi veszélyforrást jelentenek az uniós jogszabályok szerint, és elrendelte a leölésüket.

A mészárlás tervének hírére az állatvédők akciót hirdettek a vadon élő szarvasmarhák megmentésére, a bíróságon azonban pert vesztettek. Sokan közülük ezért személyesen mentek a helyszínre a héten, hogy megakadályozzák az állatok leölését.

A marhák sorsáról országos vita indult, amelybe bekapcsolódott Andrzej Duda államfő és Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője is.

Duda elnök a Twitteren fejezte ki reményét, hogy „örömteli megoldás” születik a tehenek ügyében, és úgy vélte, hogy noha az uniós szabályok a leölésüket írják elő, a „lengyelek megtalálják a módját a megmentésüknek”.

Az AFP szerint azonban a szabadon legelésző szarvasmarhák megmenekülésüket alighanem

az állatok, főleg a macskák iránti vonzalmáról ismert pártvezető, Jaroslaw Kaczynski közbenjárásának köszönhetik.

A magasszintű pártfogókra tekintettel Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy a deszcznói szabad marhákat nem ölik le, azokat zárt területen, egy állami gazdaságban helyezik el.

A marhákat annak idején tulajdonosaik azért hagyták sorsukra, mert az állami pályázatokon nem sikerült megszerezniük a tartásukhoz szükséges legelőket.

Borítókép: illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!