tízmilliós különbségek

2018.03.07. 11:24

Mégsem olyan drágák a prágai múzeum drágakövei

A nyilvántartásban vezetett milliós értékű drágakövek helyett értéktelen másolatok is találhatóak a prágai cseh Nemzeti Múzeum mintegy ötezer darabból álló gyűjteményében - mutatott rá a cseh sajtó.

Forrás: pixabay.com

A Hlídací pes hírportál szerint, amely elsőként írt a témáról, a hivatalos listában feltüntetett drágakövek, valamint a gyűjteményben valóban létező hamis kövek ára közti különbség esetenként több tízmillió korona.

A múzeum most arra keresi a választ, hol történt a hiba.

Szakértői vizsgálatokkal megállapították, hogy az az ötkarátos gyémánt, amely a gyűjtemény harmadik legnagyobb gyémántdarabja, valójában csak egy mesterien csiszolt üvegdarab.

Az ázsiai Kasmírból származó zafír, amely a lista szerint 19 karátos, nem a természetben jött létre, hanem valahol egy laboratóriumban készült.

„Felfedeztünk néhány konkrét dolgot, mint a gyémánt vagy a zafír esete. Most azon dolgozunk, hogy megállapítsuk, mi történt, mint egy detektívregényben” – nyilatkozta Michal Stehlík, a múzeum illetékes osztályának igazgatóhelyettese a hírportálnak.

A mintegy ötezer darabból álló drágakőgyűjteményt 2016-ban Lukás Zahradnícek vette át, a vizsgálatok az új kurátor kezdeményezésére kezdődtek és az eddigi eredmény mindenkit meglepett.

„A köveket a hivatalos jegyzék alapján ellenőrizzük. Eddig mintegy 500 követ sikerült megvizsgálnunk, körülbelül 70 darabnál találtunk problémát. Arra jöttünk rá, hogy több esetben a kövek szakmai besorolása hibás, míg néhány esetben az is kiderült, hogy a drágakövek helyett csak szintetikus másolatok vannak a gyűjteményben. A probléma az említett köveken kívül a rubinokat, zafírokat, alexandritokat és a korundokat is érinti” – mondta Lukás Zahradnícek.

A gyémánt eltűnését a múzeum speciális ellenőrző bizottsága már 2016 óta vizsgálja. Végleges eredmény még nincs, de úgy tűnik, hogy az értékes gyémántot a múlt század hatvanas és hetvenes éveiben megrendezett kiállítások egyikén tüntethették el ismeretlen tettesek. Jogászok rámutattak: ha sikerülni is kinyomozni a tettest, megbüntetni már nem lehet, mert a bűntett a hatályos törvények szerint már elévült.

A sajtó azon állítását, miszerint a múzeum vezetése már legalább másfél évtizede tud az eltűnt gyémántról, Michal Stehlík visszautasította. Szakértők szerint az ilyen ügyek felderítésében problémát jelent, hogy a hatályos szabályok alapján a múzeumok csak húszévente ellenőrzik gyűjteményeiket.

A múzeum a közszolgálati Cseh Televízió szerint ellenőrzi egyebek között a tulajdonában lévő festményeket is, hogy kiszűrje az esetleges hamisítványokat, ezekből külön kiállítást terveznek nyitni.

Borítókép: prágai utcakép, háttérben a Nemzeti Múzeummal.

Forrás: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!