orosz avantgárd

2018.03.08. 14:01

Menesztettek egy kurátort, mert kétes eredetű műveket állítottak ki

Felfüggesztették a belgiumi Genti Szépművészeti Múzeum (MSK) igazgatóját, mert olyan orosz avantgárd műveket állított ki, amelyeknek hitelességét művészettörténészek és műkereskedők kétségbe vonják.

Forrás: flickr

Fotó: Valerij Ledenev (CC BY-NC 2.0)

A múzeumot négy éve irányító Catherine de Zeghertől szerdán este vonta meg bizalmát a munkáltató, a városi tanács.

A rangos múzeum termeiből január végén 24 vitatott – Malevics, Kandinszkij és Vlagyimir Tatlin aláírásával ellátott – képet távolítottak el, hogy szakértői vizsgálatnak vessék alá őket, és február végén végleg becsomagolták őket.

Január közepén művészettörténészek egy csoportja nyílt levélben hívta fel a figyelmet a genti múzeumban kiállított orosz avantgárd alkotások „erősen kétséges” eredetére. A művészettörténészek ugyan nem minősítették „hamisítványoknak” a képeket, de hangsúlyozták, hogy egyetlen katalógusban sem szerepelnek.

A kétes eredetiségű műveket a belga-orosz Igor Toporovskitól, egy orosz avantgárdra szakosodott, de sokak által megbízhatatlannak tartott műgyűjtőtől kérte kölcsön a genti intézmény, amely Belgium egyik legrangosabb múzeuma.

A botrány híre eljutott Oroszországba is, ahol a vezető múzeumok illetékesei „nagy óvatlanságnak” nevezték olyan festmények tárlatra való felvételét, amelyek egyesek szerint „egyértelmű hamisítványok”.

Szakértők szerint az 1890-től 1930-ig tartó művészeti irányzatot, az orosz avantgárdot előszeretettel hamisítják.

A városi tanácsban hétfőn este meghallgatott Catherine de Zegher azzal védekezett, hogy a kiállítás megszervezése közben kikérte két független szakértő véleményét is, ám a De Standaard című flamand lap szerdai cikke szerint a megnevezett művészettörténészek azt állítják, hogy nem kaptak felkérést a múzeum igazgatóságától.

A vitatott műveket a múzeumnak kölcsönadó Igor Toporovski úgy vélte, hogy „igazságtalan és erőszakos” támadás érte. A műgyűjtő szerint a vádakat olyan műkereskedők terjesztik, akik az ügyfeleik között lévő gazdag oroszokkal kapcsolatos kereskedelmi érdekeiket féltik.

Borítókép: Catherine de Zegherről készült fotó 2012 október 3-án

flickr.com / Valerij Ledenev (CC BY-NC 2.0)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!