mentőakció

2019.10.01. 13:15

Mesterséges megtermékenyítéssel mentenék meg az orrszarvúkat a kihalástól

Sikerült életképes petesejtet nyerni Malajzia egyetlen életben maradt nőstény szumátrai orrszarvújától, s ezzel megnyílt a lehetőség, hogy mesterséges megtermékenyítéssel utódja születhessen – jelentette a helyi média kedden.

LAMPUNG PROVINCE Sumatran Rhinoceros female in the forest Way Kambas NP. Biosphoto / Alain Compost

Forrás: AFP / Biosphoto

Fotó: Alain Compost

A tudósok azt remélik, hogy a délkelet-ázsiai ország egyetlen szumátrai orrszarvújától,

az Iman nevű nősténytől nyert petesejtet meg tudják termékenyíteni a tavaly elpusztult utolsó hím szumátrai orrszavú, Tam spermájával.

Mivel Iman méhtumorban szenved, nem képes utódot kihordani, ezért

a megtermékenyített petesejtet majd egy indonéziai rinocérosz méhébe ültetik be, hogy ott fejlődjön ki.

Indonéziában négy nőstény szumátrai orrszarvú él még fogságban.

A petesejtet hétfőn nyerték ki a borneói Tabin rezervátumban. A műveletben a német Leibnitz Intézet szakértői vettek részt.

A borneói orrszarvú-populáció felduzzasztására irányuló erőfeszítések mindeddig hasztalannak bizonyultak annak ellenére, hogy együttműködnek az indonéziai vadasparkokkal és mesterséges megtermékenyítést is alkalmaztak.

Az orvvadászat és a természetes élőhelye zsugorodása miatt a szumátrai orrszarvú a kihalás szélén áll a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) becslései alapján mindössze 220-275 példány élhet Indonéziában. A megmaradt egyedek azonban egymástól annyira elszigetelten élnek, hogy szinte sohasem párosodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!