a vágyak tárgya

2017.10.23. 16:00

Miért nőnemű a hajó?

A legtöbb nyelvben az élettelen tárgyakat jelölő főnevek semlegesneműek, több nyelvben, így az angolban is a „hajó” azonban nőnemű, ezért névmása mindig „she”.

A magyar nyelvben nincsenek nemi különbségek a szavak között. Nem így más nyelvekben, ahol a különböző főnevek vagy hím- (masculinus), vagy nő- (femininus), vagy akár semleges-(neutralis) neműek is lehetnek – olvasható a Vitorlázás Magazinban.

A kedves dolgok nőneműek

Az angol nyelvben azok a dolgok, tárgyak lesznek nőneműek, amelyek számunkra különösen kedvesek, valamint természetüknél fogva logikusan ebbe a nembe tartoznak, mint például Föld („Föld Anya”, „anyaföld”). Járműveink, elsősorban a hajók – kevésbé az autók és más járművek – esetén, amikor gyengédséggel, illetve tisztelettel említjük őket, nőnemű „she” névmást használunk. (Ennek minősített alesete a tengerészzsargon.)

A járműveink általában kedvesek számunkra, ezért tehát többnyire nőneműek

A németben pedig, ha egy hajónak egy hímnemű szó lesz a neve, attól kezdve a hímnemű szó is nőneművé változik, például ha a Németország (der Deutschland) hímnemű nevet adjuk egy hajónak, attól kezdve, ha erről a hajóról beszélünk, die Deutschland névvel illetjük. Általában, ha egy hajó neve hímnemű, legyen az akár egy hadihajó vagy nukleáris tengeralattjáró, nőneművé változik.

Általában, ha egy hajó neve hímnemű, legyen az akár egy hadihajó vagy nukleáris tengeralattjáró, nőneművé változik

Homályba tűnő eredet

A szerzők kutatták ennek a szokásnak az eredetét, de megállapításuk szerint az igazi, okot misztikus köd rejti. Kutatásaik alapján ez a hagyomány az ókori egyiptomiaktól származik, akik hitték, hogy a hajó egy nőt képvisel, aki szerencsét hoz a hajósoknak. Érdekes módon angol és amerikai tengerészek úgy gondolták, hogy egy nő a fedélzeten balszerencsét jelent.

Egy másik feltevés szerint az ógörög hajósok és hajóépítők kezdték hajóikat istenek, istenségek védelmébe ajánlani és a hajó orrán elhelyezett, faragott alakokkal díszíteni. Ezek többségükben nőket, valószínűleg istennőket, múzsákat ábrázoltak, ami már a hajó nőneműségét is megmagyarázhatja (dr. Ronald Hope, U.K.’s Maritime Society, CNN). A faragott, sokszor színesre festett nőábrázolások divatja áthúzódott a közép- és részben az újkori hajók építésére is. A vitorlás hajók orrtőkéjére helyezett női alakok a díszítő hatás mellett más szerepet is betöltöttek. A matrózok többsége ebben az időben írástudatlan volt, és a hajójának felismerésében a hajó színe, formája mellett jelentős segítséget nyújtottak ezek a vízi kariatidák is.

Később fellelhetők voltak ezek az alakzatok a magyar folyókon, tavakon úszó, fából készült halász- és haltároló bárkákon is, ezeket „bálvány”-nak nevezték, majd elterjedtek az ún. „bőgős” hajók, melyek a hajóorr nagybőgőre emlékeztető csiga alakú, a barokk művészet egyik legjellegzetesebb díszítőelemét, a „volutát” alkalmazó kiképzésének köszönhették nevüket.

Egy másik elképzelés szerint a tengerészek a hajóra, mint anyára gondoltak, aki dajkálja és óvja őket. Egyesek szerint ez a hagyomány az angol haditengerészet (Royal Navy) tengerészei között fejlődött ki és az amerikai haditengerészet (U.S. Navy) is innen vette át.

A tengerészek a hajóra, mint anyára gondoltak, aki dajkálja és óvja őket

Mi a közös a hajókban és a nőkben?

Ha valakinek a leírtak ellenére fejtörést okozna, hogy az angol nyelvben a „ship” vajon miért nőnemű, néhány gondolattal még meg lehet indokolni a választ. Ennek sikeréhez néhány kérdésben párhuzamot kell vonnunk a Nő és a Hajó között. Tehát, miért She a Ship, mi az azonos a Hajóban és a Nőben?

- Mindig nagy a nyüzsgés körülötte.

- Mindig férfiak népes csoportja veszi körül.

- Csípője van és „fűzőt” (kötélzet) visel.

- A ruhája-kötélzete többe kerül, mint a teste.

- Rengeteg festék kell ahhoz, hogy jól nézzen ki.

Álljon itt egy, a témáról megkérdezett feminista véleménye is: „A hajók életminősége miatt szeretem, ha a hajót „she”-ként emlegetik „it” helyett. Ha összehasonlítjuk a hajót egy nővel, a közös szeszélyességen kívül több közös tulajdonságot fedezhetünk fel, mint a szépség, az intelligencia és az erő. Boldog vagyok, hogy mint nővéremet üdvözölhetem”.

Ha összehasonlítjuk a hajót egy nővel, a közös szeszélyességen kívül több közös tulajdonságot fedezhetünk fel, mint a szépség, az intelligencia és az erő

A vágyak tárgya

Bizonyos feltételezések szerint a hagyomány a reménytelen, csalódott tengerészektől ered, akik hónapokat töltöttek a tengeren, amikor egyetlen nő sem tűnt fel a láthatáron, ezért a hajóhoz mint „she”-hez fordultak.

A tengerészek ápolgatják, tisztítják, karbantartják a hajót, anyaként, feleségként, nővérként, szeretőként tisztelik, dédelgetik, így nem csoda, ha nőneművé válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!