gyilkos gomba

2017.09.27. 18:43

Nagy veszély leselkedik Darwin békájára

A kihalás fenyegeti a hegyesorrú hüllőt.

Egy gombabetegség miatt kihalhat egy Charles Darwin által felfedezett és az ő nevét viselő békafaj, a Darwin hegyesorrú békája, más néven a Darwin-béka (Rhinoderma darwinii) – figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport.

A Chile és Dél-Argentína erdeiben élő kétéltű a Batrachochytrium dendrobatidis nevű rajzóspórás gombafajnak eshet áldozatul, amely már több fajt kipusztított. E gomba kitridiomikózist okoz a kétéltűekben, amelyekben elszaporodva megváltoztatja a bőr szerkezetét, befolyásolva a bőrlégzést, a bőr vízáteresztő képességét, felborítva a szervezet ionegyensúlyát, ami végül az állat szívének leállásához vezet.

Bár alig találtak olyan Darwin-békát, amely kitridiomikózisban pusztult el, a faj állománya fokozatosan csökken, ami arra utal, hogy Darwin hegyesorrú békája is áldozatul esett a gombafertőzésnek, amely a világ számos részén okozott már tömeges kétéltűpusztulást – közölték a Zürichi Egyetem kutatói, akik chilei és brit kollégáikkal közös tanulmányukat a Proceedings of the Royal Society B szaklapban tették közzé.

A Darwin-békák esetében még nem figyeltek meg olyan tömeges pusztulást, mint más fajok esetében, de az is igaz, hogy e békafaj körülbelül 10 éve fertőződhetett meg, és csak most mutatkoznak meg első hatásai. A kutatók tapasztalatai szerint a megtámadott populációk általában 15 éven belül halnak ki.

A kitridgomba más vadon élő állatfajok lassú kihalását okozhatja más kontinenseken is – figyelmeztetnek a biológusok.

Borítókép: Mono Andes / Flickr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!