fontos jelkép

2018.11.24. 09:00

Nagyon szeretnék már visszakapni a Húsvét-sziget lakói a szobraikat

Húsvét-szigeti őslakosok küldöttsége kereste fel a londoni British Museumot, hogy visszakérje a Hoa Hakananai nevű egyedülálló moai szobrot, amelyet a britek 1868-ban vittek el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről.

Forrás: AFP

Fotó: Adrian DENNIS

Felipe Ward chilei örökségvédelmi miniszter társaságában a rapa nuik küldöttsége a híres londoni múzeum illetékeseivel találkozott.

A 2,4 méter magas, négytonnás szobor az egyik kiállítóterem bejáratánál fogadja a látogatókat.

„Már fél évszázadot megéltem, de ez az első alkalom, hogy látom a moai Hoa Hakananai szobrot”

- hangoztatta Tarita Alorcón Rapu, a sziget kormányzója annak a reményének hangot adva, hogy gyermekeinek, unokáinak lesz alkalmuk látni a csodálatos alkotást.

Tarita Alorcón Rapu, a Húsvét-sziget kormányzója Londonban 2018. november 20-ánj
Fotó: Adrian DENNIS / AFP

„Ez volt az első találkozó megbeszéléseink sorában” – hangoztatta a kormányzó, hozzátéve, hogy egy újabb találkozóra valószínűleg a Húsvét-szigeten fog sor kerülni, ahová a rapa nuik meghívták a múzeum illetékeseit és magát II. Erzsébet brit uralkodót is.

A British Museum szóvivője a találkozót barátinak és szívélyesnek írta le, amely segített megérteni azt, mit jelent a Hoa Hakananai a Húsvét-sziget lakóinak.

A szobrot 1868-ban Richard Powell, a Topaze nevű brit hajó kapitánya vitte el a szigetről. Viktória királynő később a múzeumnak ajándékozta a ritkaságot.

A Húsvét-sziget őslakosai úgy tartják, hogy a híres moai szobrok a törzsüket védő spirituális erőt sugároznak. A helyi vezetők szerint a szobor visszaszolgáltatása „fontos jelkép” lenne, és általa lezárulhatna egy szomorú fejezet, amelyben az európai hajósok megsértették a jogaikat, amikor a 19. században felderítették a szigetet.

A Húsvét-szigeten kilencszáz moai szobor van, a legtöbbjüket vulkanikus hamuból faragták az elhunyt törzsfők képére a 6. és a 17. század között. A Hoa Hakananai, vagyis az elveszett/ellopott barát azonban egyedülálló, mert bazaltból készült.

A rapa nuik vissza szeretnének kapni egy másik moai szobrot is, amelyet Párizsban őriznek.

Borítókép: A londoni British Museumban található Hoa Hakananai nevű egyedülálló moai szobor 2018. november 20-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!