Ország-világ

2021.04.25. 09:54

Nem keresik tovább az indonéz hadsereg eltűnt tengeralattjáróját

Az indonéz elnök bejelentette vasárnap, hogy befejezettnek nyilvánítják az indonéz hadsereg Bali szigetétől északra eltűnt tengeralattjárójának keresését. Egyszersmind részvétét fejezte ki a fedélzeten tartózkodó 53 ember hozzátartozóinak.

Bali szigete, 2021. április 23. Térkép elõtt álló tisztek az indonéz haditengerészet két napja eltûnt KRI Nanggala-402 német gyártmányú tengeralattjáró keresésében részt vevõ egység bázisán, a Ngurah Rai reptéren 2021. április 23-án. A tengeralattjáró Bali partjainál tûnt el 53 emberrel a fedélzetén, miközben torpedógyakorlatot folytatott. MTI/EPA/Made Nagi

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Made Nagi

„A katonaság és a haditengerészet megváltoztatta a KRI Nanggala 402 tengeralattjáró státusát” – mondta újságíróknak Joko Widodo elnök. A 44 éves hadi eszközt „a kapcsolat megszakadt” címen tartották nyilván, amióta szerdán eltűnt. Ezt változtatták most az „elsüllyedt” kategóriára. „Mi indonézek mindannyian mély szomorúságunkat fejezzük ki emiatt a tragédia miatt, elsősorban a legénység családtagjainak” – fűzte hozzá az államfő.

Szombaton a kutatócsoportok a merüléshez közel megtaláltak a tengeralattjáróról származó néhány tárgyat, többek között imamatracdarabokat és a periszkóp zsírozásához használt kenőanyag tubusát.

Előzőleg érzékelők 850 méteres mélységben lokalizálták a tengeralattjárót, amelynek maximális merülési mélysége 500 méter.

Szakértők szerint a tengeralattjáró darabokra törhetett.

A tengeralattjáró utáni kutatás több mint egy tucatnyi helikopterrel és hajóval folyt, amerikai, ausztrál, szingapúri, malajziai és indiai segítséggel.

Az 1977-es, német gyártmányú KRI Nanggala 402 tengeralattjáró 1981 óta tartozott a délkelet-ázsiai szigetország flottájához. A tengeralattjárón 2010 és 2012 között teljes körű felújítást végeztek egy dél-koreai hajógyárban.

Borítókép: Térkép előtt álló tisztek az indonéz haditengerészet két napja eltűnt KRI Nanggala-402 német gyártmányú tengeralattjáró keresésében részt vevő egység bázisán, a Ngurah Rai reptéren 2021. április 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!