Űrkutatás

2019.11.13. 17:50

Nevet kapott a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje

A Földtől mintegy 6,5 milliárd kilométerre található.

A póheten indiánok nyelvén égboltot jelentő Arrokoth nevet kapta az a Földtől mintegy 6,5 milliárd kilométerre lévő jeges bolygókezdemény, amely a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje

jelentette be a héten az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A NASA New Horizons nevű űrszondája január 1-jén repült el a tudósok által korábban hóemberhez, majd inkább mézeskalács-figurához hasonlított égitest mellett. A Plutótól 1,6 milliárd kilométerre lévő objektum eredetileg az Ultima Thule becenevet kapta a kutatóktól.

Az Arrokoth név az égbolt szemlélése és a sajátunkon túli világokon és csillagokon való elmélkedés iránti vágyat tükrözi

mondta Alan Stern, a texasi Southwest Kutatóintézet munkatársa, a New Horizons projekt vezetője.

A kisbolygó azért kapott indián nevet, mert mind a Hubble űrteleszkóp, mind a New Horizons missziót Marylandből irányítják, és az államban található Chesapeake-öböl a póheten indiánokhoz kötődik.

A NASA szerint a törzs képviselői jóváhagyták a névválasztást, akárcsak a Kuiper-övben található objektumok hivatalos elnevezéséért felelős Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) és Kisbolygó-kutató központja (MPC).

Az Arrokothot 2014-ben a Hubble űrteleszkóp fedezte fel, a NASA 2015-ben döntött úgy, hogy a New Horizons misszióját kiterjesztik a kisbolygó vizsgálatára.

A tudósok szerint a Kuiper-övben található 36 kilométer hosszú, vöröses színű Arrokoth két objektum lassú egybeolvadásával jött létre a Naprendszer korai időszakában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!