telstar 18

2018.05.16. 10:29

Okostelefonnal is összeköthető a világbajnokság labdája

Chipet is beépítettek a június 14-én kezdődő, oroszországi labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdájába, amely az adidas sportszergyártó cégtől a Telstar 18 nevet kapta.

Forrás: afp

A játékszer az 1970-es, mexikói világbajnokságon használt Telstar megújított változata, fekete-fehér, de már modernizált formájú paneleket tartalmaz. Az NFC chip okostelefonnal is összeköthető, így személyre szabott információkat, exkluzív tartalmakat biztosít a felhasználók számára. A helymeghatározó funkciónak köszönhetően a labdára vonatkozó pontos részletek is lehívhatóak belőle, például annak megállapítására, hogy átjutott-e a gólvonalon.

A játékszer neve a televízió és csillag szavak angol megfelelőiből alkotott mozaikszó.

A Telstar 18-at tavaly november 9-én az FC Barcelona és az argentin válogatott ötszörös aranylabdás világklasszisa, Lionel Messi mutatta be, majd elsőként két nappal később a Moszkvában rendezett Oroszország-Argentína barátságos mérkőzésen használták hivatalosan. Az első gólt a vendégek csatára, Sergio Agüero szerezte vele az éppen akkor felavatott új Luzsnyiki Stadionban.

A teljesen szintetikus anyagból készült labda a 48 évvel ezelőtti elődjével szemben 32 panel helyett csak hatból áll, s nem varrták, hanem ragasztották, kerülete pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) előírásának megfelelően 69 centiméter.

Forrás: AFP / Sputnik | Fotós: Igor Zarembo

Borítókép: Marcel Desailly, francia labdarúgó és egy Telstar 18 labda 2018. április 30-án

AFP / Pavel Lisitsyn / Sputnik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!