Szavazási eredmény

2021.07.22. 12:33

Olvasóink többsége szerint a változó klíma még nálunk is okozhat meglepetéseket

Elborzasztó képek érkeztek az elmúlt hetekben Németországból és Nyugat-Európa más vidékeiről. Rövid idő alatt tengernyi mennyiségű eső esett, és az óriási víztömeg a hegyekből lezúdulva egész településeket mosott el a völgyekben. A fotók és a beszámolók az utcákon hömpölygő árról, az elmosott-elsodort autókról, épületekről tudósítottak, és ami még szomorúbb, megannyi elsodort emberéletről is.

Schuld, 2021. július 15. Tûzoltók vizsgálják a pusztítás nyomait a Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományban fekvõ Schuld településen történt áradást követõen 2021. július 15-én. A heves esõzés és árvíz miatt összeomlott több ház, legkevesebb nyolc ember életét vesztette, nagyjából harminc ember hollétérõl nem tudni. MTI/EPA/Sascha Steinbach

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sascha Steinbach

Hét eleji szavazásunkban azt kérdeztük olvasóinktól, tartanak-e attól, hogy hazánkat is a németországihoz hasonló természeti katasztrófa fenyegetheti. Bár az Országos Vízügyi Főigazgatóság igyekezett gyorsan megnyugtatni a kedélyeket, jelezve, hogy bár jelentősen megemelkedett a Duna vízszintje, ránk mégsem jelent veszélyt az áradás mértéke, olvasóink túlnyomó többsége (71%) – nyilván hosszabb távon gondolkozva – mégis annak a vélekedésének adott hangot, hogy „a klímaváltozás nálunk is hozhat még meglepetéseket”.

[eweb-voting id="4273364"]

Véleményük megfogalmazásakor talán éppen a saját tapasztalataikból indultak ki azok, olvasóink mintegy 21%-a, akik szerint „itt is Németországban érezheti magát, akinek a jég elvitte mindenét”. Mert bizony hazánkban is sokan kilátástalan helyzetbe kerültek akkor, amikor a pusztító jégeső szétverte a házukat, a kertjüket, az autójukat.

A két előbbi csoporttal szemben csupán 8%-nyian voltak az örök derűlátók, akik minden baljóslatú égi jelenség ellenére is úgy vélik, „ez a világ egy békésebb sarka, nem kell hasonlótól tartanunk”.

Borítókép: Tűzoltók vizsgálják a pusztítás nyomait a Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományban fekvő Schuld településen történt áradást követően 2021. július 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!