Hatvankilenc konténer

2019.06.30. 08:25

Óriási hajónyi szemetet kapott vissza Kanada

Megérkezett Kanadába a csaknem hetven konténernyi szeméttel megrakott hajó, amelyet egy hónapja indítottak útnak a Fülöp-szigeteki hatóságok, miután Manila hiába sürgette az észak-amerikai országot, hogy szállítsa vissza az öt éve lerakott tetemes mennyiségű szemetet – közölte a CNN hírtelevízió.

People swim at a beach as container ship MV Bavaria, a vessel hired by Canada to ship tonnes of trash back to Canada, arrives at Subic Bay International Terminal Corporation on Subic Port, north of Manila on May 30, 2019. - President Rodrigo Duterte has ordered tonnes of garbage dumped in the Philippines years ago to be shipped back to Canada, his spokesman said on May 23, but Ottawa announced arrangements to take back the offending cargo which led to a diplomatic row. (Photo by Noel CELIS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Noel Celis

A hajó június 1-jén indult útnak, és szombaton kötött ki a vancouveri kikötőben.

Ottawa májusban már jelezte, hogy kész visszaszállítani az öt éve odahordott szemetet, de előbb biztosítani akarja, hogy a hulladékkezelés a kanadai biztonsági és egészségügyi előírásoknak megfelelően történjen.

Manila sérelmezte, hogy a kanadai hatóságok halogatják a döntést, és május 15-ig adott határidőt a szemét visszaszállítására. Kanada ezt határidőre nem tette meg, Manila pedig másnap bekérette a külügyminisztériumba a kanadai nagykövetet.

Ottawa végül azt ígérte, hogy június végéig visszaviszi a szemetet, de Manila túl későinek tartotta az időpontot, és Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök utasítására egy hajózási vállalatot bíztak meg a szemét visszaszállítására, Kanada pedig vállalta, hogy kifizeti a szállítási költségeket.

A több száz konténernyi szemetet – műanyagpalackokat, zacskókat, újságpapírokat és használt pelenkákat – a Chronic Plastics nevű, azóta megszűnt ontariói székhelyű vállalat szállította a szigetországba, azt állítva, hogy a konténerek újrahasznosítható műanyagot tartalmaznak.

Borítókép: A konténereket szállító hajó (a háttérben) május 30-án elhagyja a Fülöp-szigetek partjait

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!