performance

2019.03.26. 18:18

Óriási kollázsával JR „feltárja” a Louvre nagy piramisának titkait

Az installáció, amelyet pénteken fejeznek be, vasárnapig lesz látható.

French artist and photographer JR poses in front the Louvre pyramid after recovering it 'with a surprising anamorphic image', according to the museum in Paris on May 25, 2016. - This recovering introduces the opening of JR exhibition 'Contemporary art – JR at the Louvre' will run from May 25 to June 27, 2016. (Photo by JOEL SAGET / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Három évvel azután, hogy „eltüntette” a Louvre piramisát, JR francia művész visszatér a híres párizsi múzeumba, hogy feltárja a nagy piramis titkát a Napóleon udvarban felállított óriási kollázsával, amelyben 400 követője is részt vesz.

A piramis fennállásának 30. évfordulója alkalmából keddtől péntekig készül el az installáció, amely

elfoglalja az egész Napóleon udvart, beleértve a medencéket és a kis piramisokat.

A performance részleteit titokban tartják. Annyit közöltek csak, hogy

JR látványosan a földből „építi fel” a piramist.

A négyszáz önkéntes négy napon át váltja egymást 50 fős csoportokban, ők tartják a szövetdarabokat, amelyek gigantikus patchwork formájában a képet alkotják. Az installáció, amelyet pénteken fejeznek be, vasárnapig lesz látható.

A fotókollázsairól világszerte ismert szakember március közepe óta külön internetes platformon győzte meg a követőit, hogy vegyenek részt ebben az óriási „optikai csalásban”.

A Louvre tetejére egy kamerás anamorfózisos pontot alakítottak ki, amelyet a látogatók nem láthatnak. Az udvarban képernyőket állítanak fel, hogy az arra járók élőben követhessék az installáció alakulását. Az eseményt a közösségi hálón is közvetítik.

„Miután 2016-ban eltüntette, JR most legnagyobb kollázsában ki akarja emelni a földből és fel akarja tárni a titkát”

– közölte a Louvre.

2016-ban JR a piramis felületére vetítette optikai csalással a Louvre homlokzatát, mintha a piramis nem is létezne.

2020 februárjáig 30 eseménnyel emlékeznek meg Ieoh Ming Pei kínai származású amerikai építész 1989-ben a Napóleon udvarban felavatott, azóta sokat vitatott, de ma sikerként elkönyvelt művének harmincadik évfordulójáról.

Borítókép: JR a Louvre piramisa előtt / Joel Saget / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!