leírni is sok

2018.02.19. 11:06

Összesen 24 billiárd dollárt ér a leggazdagabb városok vagyona

A világ tizenöt leggazdagabb városa együttesen a bolygó vagyonának 11 százaléka felett rendelkezik. Közülük tíz metropolisz lakóinak magánvagyona meghaladja az egy-egy billiárd dollárt.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: ImageFlow

New York, London és Tokió a világ három leggazdagabb városa a lakosok magánvagyona alapján. A tizenöt legtehetősebb városban koncentrálódik a világ vagyonának több mint egytizede a New World Wealth piackutató elemzése szerint – írta meg a Világgazdaság. Az elemzés hangsúlyosan a városokban élő személyek magánvagyonának összértéke alapján rangsorolja a metropoliszokat. Ebbe beleszámolják a vagyontárgyakat, készpénzt, részvényeket és az üzleti érdekeltségeket is, az állami vagyon azonban nem szerepel az összesítésben.

Ezek alapján a világ két legnagyobb értéktőzsdéjének otthont adó New York a világ leggazdagabb városa, lakóinak összesített vagyona eléri a hárombilliárd dollárt. A brit főváros a második legvagyonosabb metropolisz 2,7 billiárd dolláros magánvagyonával, egyúttal világviszonylatban itt az egyik legmagasabb a nagyon gazdagok koncentrációja. A tokióiak együtt 2,5 billiárd dollárral rendelkeznek.

A világ vezető IT-vállalatainak otthont adó San Francisco-öböl környéke a negyedik legvagyonosabb régió, lakóinak együttes vagyona eléri a 2,3 billiárd dollárt. Az előbbiek mellett két kínai nagyváros büszkélkedhet kétbilliárdot elérő összvagyonnal. A legnagyobb kínai vállalatok központjaként és az ország fővárosaként Peking 2,2, az ázsiai ország pénzügyi centrumának számító Sanghaj pedig pontosan kétbilliárd dollárnyi magánvagyonnal rendelkezik, a két várostól ráadásul további erőteljes gyarapodás várható az elemzés szerint. Egybilliárd feletti összvagyona további négy nagyvárosnak van: Los Angeles lakói 1,4, Hongkong lakosai 1,3, Sydney és Szingapúr polgárai pedig egyaránt 1-1 billiárd dollár értékű javakat halmoztak fel.

Bár Mumbai csak a 12. a listán 950 milliárd dolláros vagyonával, az indiai gazdaság motorjának számító város a legnagyobb ütemű fejlődés előtt áll a következő évtizedben. A top 15-ben London mellett további két európai nagyváros szerepel, az európai pénzügyi központként ismert Frankfurt a 14., Párizs pedig a 15. (914, illetve 860 milliárd dollárnyi vagyonnal).

A toplista második fele egyébként meglehetősen szoros, további nyolc metropolisz épp csak kimaradt az első tizenötből. Houston, Genf, Oszaka, Szöul, Sencsen, Melbourne, Zürich és Dallas szintén a legtehetősebb városok közé tartozik. A gazdaság motorjának számító metropoliszok közül az elmúlt tíz évben San Francisco, Peking, Sanghaj, Mumbai és Sydney lakóinak összvagyona nőtt a leggyorsabb ütemben, a következő évtizedben pedig Mumbai mellett Sanghaj, Peking és Sydney növekedése lehet a legdinamikusabb az összeállítás szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!