gendergondok

2021.08.25. 10:39

Rátámadtak az LMBTQ-aktivisták Demi Lovatóra

Miután a korábban magát nem binárisként azonosító sztár azt mondta: lehet hogy eljön az idő, amikor transzneműnek vallja magát. Ezek után többek között azzal is megvádolták a kommentelők, hogy komolytalanná teszi a transzneműséget.

US singer Demi Lovato performs at the Rock in Rio Lisboa 2018 music festival in Lisbon, Portugal, on June 24, 2018. ( Photo by Pedro Fiúza/NurPhoto) (Photo by Pedro Fiuza / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Pedro Fiuza

Demi Lovato énekesnő-színész nemrégiben nyilatkozott a nemi identitásáról, amit egyes transznemű közéleti személyiségek sértésként éltek meg – írja a V4NA. Lovato korábban több sorozatban is szerepelt, de a legnagyobb áttörést az hozta el neki, amikor nyíltan beszélt kábítószerrel való visszaéléseiről, az evészavarairól és nemi diszfóniájáról. Emellett 2019 májusában arról is nyilatkozott, hogy identitásválságának végeztével nembinárisként azonosítja magát, és a they/them névmások használatát fogja elvárni másoktól.

Ezzel elnyerte az LMBTQ-közösség szimpátiáját – ami azonban a legfrissebb nyilatkozatai után eltűnni látszik. A JustJared oldalnak adott interjúban azt nyilatkozta:

„Határozottan azt gondolom, hogy ez (a nemi identitás – a szerk.) egy örökké tartó utazás. Lehet, hogy lesz idő, amikor majd transzként fogom magamat azonosítani, nem tudom, hogy ez miként alakul. Előfordulhat az is, hogy egész életemben nem binárisnak tartom majd magam.”

A nyilatkozat után sokan úgy érezték, hogy az énekes választási lehetőségként tekint a nemi identitásokra, ezért azzal vádolták meg, hogy a transzneműséget csak múló divatnak tartja.

@unholyandcurious##greenscreen Theres room for everyone to be authentically themselves in our community. ##transgender ##trans ##demilovato ##nonbinary

Theodora Quinlivan transznemű modell válaszul egy videót tett közzé a Tiktok-on, amiben Lovato kijelentéseit és a körülötte kialakult vitákat járta körbe. „Transzneműnek született nőként úgy gondolom, hihetetlenül sértőek az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások. (…) A transzlét nem identitásbeli, hanem fizikai és szellemi eltérés a testtől, ami szorongást és gyűlöletet kelt benned” – jelezte. A modell elmondta továbbá, hogy az ilyen fajta félrevezetés súlyos következményekkel járhat a transzneműekre nézve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!