talány

2018.07.27. 22:10

Rejtélyes rovátkákat találtak egy 30 ezer éves mamutbordán

A 44 centiméter hosszú csontdarabot a Sváb-Alb középhegység Hohle Fels barlangjában fedezte fel a Tübingeni Egyetem Nicholas Conrad vezette kutatócsoportja.

Rejtélyes rovátkákat találtak egy 30 ezer éves mamutbordán német régészek.

A 44 centiméter hosszú csontdarabot a Sváb-Alb középhegység Hohle Fels barlangjában fedezte fel a Tübingeni Egyetem Nicholas Conrad vezette kutatócsoport.

A baden-württembergi Blaubeurenben csütörtökön bemutatott bordamaradványon vésett vonalak két sora látszik, az egyik 83, a másik 90 rovátkát tartalmaz. A csont egy másik helyén további 13 bevágás látható.

Erősen gyanítjuk, hogy a bordacsont információhordozó volt. Valószínű, hogy megszámoltak rajta valamit, azt azonban nem tudjuk, mit – vadászzsákmányt, embert, holdciklust vagy valamit mást – idézte az egyetem közleménye Conradot.

Kézenfekvő lenne, hogy valamiféle naptárról van szó, de a rovátkák száma nem mutat semmilyen rendszert.

A mamutborda rejtvényének megfejtéséhez a Facebookon is gyűjtenek ötleteket a kutatók.

A bordadarab segítségével új ismereteket szerezhetünk arról, hogy mire használta a csontokat az őskőkori ember. Eddig úgy tudtuk, a mamutcsont munkaeszköz vagy tüzelőanyag volt – magyarázta Conrad.

A Hohle Fels-barlangot – a jégkorszak művészeti tárgyainak más, a Sváb-Alb hegységben lévő lelőhelyeivel együtt – az UNESCO tavaly a világ kulturális örökségének részévé nyilvánította.

Borítókép: Illusztráció/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!