szervtranszplantáció

2021.02.19. 15:35

Rekord ideig alkalmaztak műtüdőt egy prágai kórházban

Rekord ideig, 143 napig alkalmaztak műtüdőt egy transzplantációra váró beteg esetében egy prágai kórházban.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Korábban 79 nap volt a leghosszabb időszak, amikor egy betegnek a tüdő funkcióit helyettesítő eszközre volt szüksége tüdőtranszplantációra várva.

A prágai Motol General Teaching Hospital (VFN) 36 éves nő betegének hat hónapot kellett várnia a megfelelő donorszervre kicsiny termete és ritka vércsoportja miatt.

A nő válságos állapotban került a kórházba, vért hányt, szívének állapota is egy gyengült. Műtüdőre és a keringés támogatására extrakorporális membrán oxigenizációs (ECMO) készülékre kapcsolták – közölték csütörtökön a kórház illetékesei sajtótájékoztatón.

Súlyos állapota miatt a beteget nem lehetett felvenni a transzplantációs programba. Tüdeje oly mértékben károsodott, hogy a vér nem tudott áramlani benne. Többször megpróbálták abbahagyni az ECMO készülék használatát és előkészíteni a beteget transzplantációra, de olyan súlyos állapotban volt, hogy a tüdőátültetést nem lehetett megvalósítani a nélkül, hogy a tüdőt megkerülő koszorúér-áthidalást alkalmaztak volna előtte – mondta Martin Balik, VFM intenzív osztályának vezetője.

A beteg 143 napig élt a szív és a tüdő mesterséges támogatásával.

2020. június 18-án kapott új tüdőt a prágai klinikán.

– A Motol kórház az egyetlen tüdőtranszplantációs központ Csehországban. Évente mintegy 40 beteg kap itt új tüdőt – mondta Robert Lischke főorvos.

Már mintegy 300 olyan páciensük van, aki túlélte a tüdőátültetést. 48-at közülük már múlt év végén beoltottak a Covid-19 ellen. A koronavírus-fertőzés miatti halálozási arány az ilyen betegek körében 20-30 százalékos – tette hozzá Lischke.

Borítókép: ECMO-berendezés / Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!