2773 éve alapították

2020.04.22. 07:32

Rendhagyó módon ünnepelték idén az örök város születésnapját

Szenátorok, Vesta-szüzek és gladiátorok felvonulása helyett az idén internetes születésnappal ünnepelték meg a hagyomány szerint április 21-én alapított Róma 2773. évét.

Forrás: Shutterstock

Az Örök Város fénykorát felidéző Római Hagyományőrző Csoport (Gruppo Storico Romano) a járványhelyzetre tekintettel közösségi oldalán tartotta meg a születésnapi ünnepséget.

Ismert római színészek elevenítették fel a Kr. e. 753-ban, a legenda szerint az ikerpár Romulus és Remus alapította város ókori történetének epizódjait, anekdotáit, nevezetes szereplőit.

Az egyetlen szabadtéri esemény a Róma tiszteletére délben leadott ágyúlövés volt a hét római domb egyikéről, a Gianicolóról.

A Gruppo Storico Romano húsz éve szervezi a születésnapi ünnepségeket. Minden év április 21-én Európa és a világ számos országából, köztük Magyarországról is, ókori hagyományőrző egyesületek tagjai vesznek részt a korabeli ruhák tökéletes másaiban tartott felvonuláson, amely a Circus Maximustól a Colosseumig halad a város történelmi városközpontján keresztül.

A római kulturális minisztérium a közösségi csatornáján látható videóval készült, amely a Pantheon lyukas kupolájáról és a látogatókat megvilágító fényről szól.

A Colosseum is rendkívüli virtuális látogatásra hívja látogatóit, bemutatva az amfiteátrum területén végzett legújabb ásatásokat.

Virginia Raggi római főpolgármester születésnapi köszöntőjében bizalmat kért a 2773 éves város lakosaitól a járványhelyzet utáni újrainduláshoz.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!