vanli-korszak

2018.09.24. 10:31

Ritka hajóroncsra bukkantak a portugál partoknál

Kínai porcelánt és indiai fűszereket szállító, mintegy négyszáz éves, felfegyverzett portugál hadi- és kereskedőhajó roncsait találták meg régészek Lisszabon partjainál, a Tajo-folyó torkolatában.

A portugál hajó, amely az indiai fűszerúton közlekedett, 1575 és 1625 között süllyedt el. A szakemberek szerint a lelet Portugáliában 1994 óta a legfontosabb régészeti felfedezés. Akkor egy 17. századi hajó maradványait fedezték fel ugyancsak ebben a régióban.

A hajó maradványaira szeptember 3-án bukkantak rá a régészek 12 méter mélységben. A roncsok egy száz méter hosszú és 50 méter széles területen szóródtak szét – ismertették a cascais-i hatóságok. A Lisszabonhoz tartozó település 2005-ben indította el tengeri régészeti projektjét, amelyet Jorge Freire vezet.

A feltárás szerint a portugál címert viselő, kilenc bronzágyúval felszerelt hajón a Vanli-korszakból (1573-1619) származó porcelánok voltak, valamint borsot és kagylókat is vitt magával, amelyeket a rabszolga-kereskedelem idején fizetőeszközül használtak.

„Az, hogy borsot is szállított, nagyon fontos tény, mivel arra utal, hogy a hajó Lisszabonba tartott, amikor elsüllyedt. A Tajo-folyó torkolata volt a bejárat Lisszabon felé, és ezen a területen nagyon sok hajóroncs pihen a hullámsírban, legalább száz a 17. századból származik” – magyarázta Freire.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / Jung Hsuan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!