Járvány

2021.08.03. 14:00

Ritkán okozott mellékhatást a vakcina az amerikai tinédzserek körében

Ritka a mellékhatás azon több millió 12-17 éves amerikai fiatal körében, akiket beoltottak a Pfizer koronavírus elleni vakcinájával.

NEW YORK, USA - JUNE 13: 12 years and older New Yorkers are getting vaccinated at the St. Anthony of Padua Roman Catholic Church in Bronx of New York City, United States on June 13, 2021. Tayfun Coskun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Forrás: AFP / Anadolu Agency

Fotó: Tayfun Coskun

Július 16-ig mintegy kilencmillió 12-17 éves amerikai kapta meg a Pfizer/BioNTech oltását, ez az egyedüli, amelyet addig engedélyeztek az Egyesült Államokban ezen korosztály számára.

A mintegy 9240 jelentett mellékhatás 91 százaléka csekély volt, mint például a fájdalom az oltás helyén

- közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

Kilenc százalékuk azonban súlyos volt, négy százaléknál alakult ki szívizomgyulladás (myocarditis).

„A helyi és általános reakciók gyakoriak a fiatalok körében a Pfizer-BioNTech oltása, különösen a második adag után, de a súlyos mellékhatások ritkák” – mondta Anne Hause, a CDC járványügyi szakembere, a jelentés vezető szerzője.

A szívizomgyulladást általában vírusfertőzés, mint a Covid-19 okozza, de kiválthatja gyógyszer is. Jelei és tünetei a mellkasfájdalom, a fáradtság, a nehézlégzés és az abnormális pulzus.

Ennek ellenére a CDC szakemberei hangsúlyozzák az oltás előnyeit a 12 évesek vagy idősebbek körében. Az oltás felvétele jobb, mint a koronavírus-fertőzés.

A Covid-19 megelőzését célzó oltás előnyei továbbra is többet nyomnak a latba, mint az oltás utáni esetleges ritka mellékhatások

- mondta Anne Hause.

A medRxiv tudományos tanulmányok honlapján múlt héten megjelent tanulmány készítői kimutatták, hogy a 12-17 évesek körében jelentősen nagyobb a kockázata a szívizomgyulladás kialakulásának Covid-19 esetén, mint a koronavírus elleni oltás után. 14 ezer Covid-19-cel diagnosztizált fiatal és hasonló számú mellékhatást jelentő beoltott esetében vizsgálták a szívizomgyulladás arányát. Azt találták, hogy koronavírus fertőzés esetén lányoknál 21-szer, fiúknál hatszor nagyobb volt a szívizomgyulladás kockázata a beoltott fiatalok csoportjához viszonyítva.

„A 12-17 évesek beoltása biztonságosabb választás ezen korcsoport számára, és csökkenti az iskolák bezárásának és a fertőzés átadásának a kockázatát” – mondta Mendel Singe, a tanulmány társszerzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!