Egyre nagyobb a baj

2021.10.06. 09:35

Rohamosan fogy a világ ivóvízkészlete

A riasztó számok és a szakemberek figyelmeztetései ellenére több mint száz országban gazdálkodnak rosszul a vízforrásokkal.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Meteorológiai Világszervezet szerint globális vízhiány fenyegeti a világot. A szakemberek elmondták, csak kevés ország van felkészülve arra, hogy megbirkózzon a válsággal.

Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára kijelentette, fel kell ébrednünk, meg kell állítanunk a fenyegető vízválságot. Kiemelte, már most 2 milliárd ember él vízproblémákkal küzdő országokban. Nekik ugyanis nincs hozzáférésük tiszta ivóvízhez és nem áll rendelkezésükre higiénikus szennyvízellátás sem.

Három évvel ezelőtt a világon összesen 3,6 milliárdan voltak, akik legalább egy hónapon keresztül nem jutottak elegendő vízhez.

Számuk pedig 2050-ig várhatóan több mint 5 milliárdra emelkedik. Az ENSZ becslései szerint ez a szám több mint fele az akkor várható, 9,7 milliárdos népességnek.

A Meteorológiai Világszervezet szerint a leginkább vízhiánnyal küzdő területek közé tartozik a Földközi-tenger térsége, Észak-Afrika, az Egyesült Államok nyugati része, Dél-Amerika nyugati partvidéke Peruval és Chilével, Afrikában a Szaharától délre lévő Száhel-övezet, a Közel-Kelet Szaúd-Arábiával és Iránnal, valamint Dél- és Kelet-Ázsia nagy része.

Az elmúlt 20 évben a világ víztározói, vagyis a tavak és a medencék észrevehető mértékben zsugorodtak.

Továbbá csökkent a talajvízből és a talajból, hóból és jégből kinyerhető ivóvíz mennyisége is. A legnagyobb veszteséget az Antarktiszon és Grönlandon mérték.

Az ENSZ célja, hogy 10 éven belül minden embernek hozzáférést biztosítson tiszta ivóvízhez és higiénikus szennyvízellátáshoz. Ennek eléréséhez meg kell négyszerezni a jelenlegi erőfeszítéseket.

A klímaváltozás viszont nem csak az ivóvízhiányt fokozta. Egyre gyakoribbakká váltak ugyanis a heves áradások is. Az áradások pedig számos területen, például a németországi Észak-Rajna-Vesztfália és Rajna-vidék-Pfalz tartományokban, Japánban, Kínában, Indonéziában, Nepálban, Pakisztánban és Indiában komoly problémát okoznak.

Az áradások okozta katasztrófák száma 2000 óta világszerte 134 százalékkal növekedett.

Ugyanebben az időszakban 29 százalékkal növekedett az aszályok száma.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!