nagy a baj

2018.02.21. 12:14

Soha nem volt még ilyen kevés jég az Északi-sarkon

A jelek szerint valami nagyon nem stimmel az éghajlattal.

Polar Bear Cub (Ursus maritimus) beneath mother while standing on sea ice near Harbour Islands, Repulse Bay, Nunavut Territory, Canada. Biosphoto / Paul Souders

Minden idők legkisebb kiterjedésére apadt a tengeri jég az Északi-sark térségében az amerikai óceán- és légkörkutató intézet (NOAA) adatai szerint.

A világ időjárásnak januári alakulásáról hétfőn közzétett összegzésében a NOAA kiemelte, hogy az északi-sarki tengeri jég januári kiterjedése 9,4 százalékkal elmaradt az 1981-2010 között mért átlagos kiterjedéstől, és a feljegyzések 1979-es kezdete óta a legkisebb volt.

Az antarktiszi tengeri jégmező is 17,4 százalékkal volt kisebb az 1981-2010-es átlagnál, ami a második legkisebb januári kiterjedés.

Az intézet adatai szerint 2018 első hónapja az ötödik legmelegebb január volt 1880 óta.

A  La Nina légköri jelenség hűtő hatása ellenére.

A januári hőmérséklet és csapadékmennyiség pedig leginkább Óceánia térségében és Európában döntött rekordokat. Előbbi esetében minden idők legmelegebb januárját jegyezték fel 1909 óta, Európában pedig az idei a második legmelegebb január volt 1910 óta (csak 2007-ben volt melegebb). Ausztriában és Franciaországban ráadásul 35 év óta a legcsapadékosabb időszakot jegyezték fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!