lovak a hamu alatt

2018.12.28. 16:09

Szenzációs lelet került elő Pompeiben

Egy magas rangú katonatiszt felszerszámozott lovának megkövült maradványait találták meg egy fényűző külvárosi villa istállójában.

Pompeji, 2018. december 24. Lovak csontvázai egy istálló feltárásán, a pompeji ókori romvárosban végzett régészeti ásatáson 2018. december 23-án. A nyereggel és gazdagon díszített bronz lószerszámmal elõkerült teljes csontvázakat 2018 májusában találták meg egy nagy villa maradványaiban, amely Pompeji városfalán kívül állt. MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Cesare Abbate

A régészeti park igazgatója, Massimo Osanna szerint a Nápolyi-öbölre és Capri szigetére néző villa egy parancsnoki rangú katonatiszté lehetett, talán egy tábornoké. A telivér hátán megtalálták a fából készült nyerget, amelyet bronz berakások díszítenek.

A felszerszámozott ló mellett megtalálták két másik ló maradványait is. A felfedezést a hétvégén bejelentő igazgató szerint az állatokat a fojtogató vulkáni hamu vagy a forró kigőzölgés ölhette meg. A lovak vélhetően nem tudtak kimenekülni az istállóból, amikor 79-ben kitört a Vezúv és maga alá temette a virágzó várost.

A freskókkal díszített és gazdagon bebútorozott, lépcsőzetes terasszal rendelkező villában már az 1900-as években is végeztek ásatásokat, de a helyet később visszatemették. Massimo Osanna reményei szerint a via di Civita Giuliana-i villát a nagyközönség is megtekintheti majd valamikor.

A romváros feltáratlan északi részén folyó ásatások idén már számos szenzációs leletet eredményeztek. Az igazgató közölte, hogy két millió eurót (650 millió forint) fordítanak az ásatások jövő évi folytatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!