Járvány

2020.11.11. 08:57

Tartós védettséget ígér a magyar kutató közreműködésével készült vakcina

Úgy tűnik, Amerikában az egészségügyi dolgozók már decemberben meg is kaphatják az első adagokat abból az oltóanyagból, ami egy magyar és egy amerikai kutató közösen jegyzett szabadalma alapján készült. Európában is használják majd ezt a vakcinát.

Debrecen, 2016. november 23. Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védõoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án. Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védõoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: Czeglédi Zsolt / MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A Ripost elérte Karikó Katalint, a magyar kutatót, akinek amerikai kollégájával közösen jegyzett szabadalma alapján készült a Pfizer és a BioN­Tech 90 százalékos hatékonyságú koronavírus elleni oltóanyaga. A vakcina működéséről ezt mondta a szakember.

„A vakcinában lévő mRNS a vírus tüske fehérjéjét kódolja. Tehát a beoltott ember sejtjei előszor elkészítik a vírus fehérjéjét az mRNS-ről, azután meg ellenanyagot készítve reagálnak a vírus fehérjéjére. Vagyis, mind a vírus fehérjét, mind az ellenanyagot az emberi test készíti. Ezt hívják aktív immunizálásnak. Mivel az ellenanyagot termelő immunsejtek egy csoportja „emlékező sejtként” túlél, ezért a védettség tartós” – magyarázza a ripost-nak a szakember. Hozzáteszi: a vakcinájukból két oltás szükséges, három hét különbséggel, a védettség pedig már a második oltás után egy héttel kialakul.

 

Karikó Katalin Fotó: Ripost

Kérdésünkre, hogy beoltatta-e már magát így felelt:

„Nálunk a cégnél senki sincs beoltva, ugyanis törvény tiltja, hogy bármilyen gyár bármilyen termékének klinikai kipróbálásában az alkalmazottak önkéntesként részt vegyenek.”

S vajon hogy áll a vakcina engedélyeztetése?

„Jelenleg az Egyesült Államokban vagyok, az itteni hírek szerint a jövő héten meglehet az USA-ban az EUA (specialis engedélyezés sűrgősséggel), s akkor elképzelhető, hogy a hónap végén vagy decemberben megkaphatják az egészségügyben dolgozók az első adagokat.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!