a tudósok is lehidaltak

2021.07.01. 17:03

Teljesen épen megőrizte a 230 millió éves bogarakat a dinóürülék

Egy korai bogárfaj szinte tökéletes állapotban megőrződött példányaira bukkantak egy becslések szerint 230 millió éve megkövesedett dinoszauruszürülékben.

Forrás: Shutterstock

A nemzetközi kutatócsoport a Triamyxa coprolithica nevet viselő faj egyedeit az úgynevezett szinkroton-mikrotomográfia segítségével tették láthatóvá. Eredményeikről a Current Biology című tudományos lapban számoltak be.

A fosszilizálódott ürülék számos bogármaradványt tartalmazott, melyek közül a legtöbb ugyanahhoz a fajhoz tartozott.

Egyes egyedek teljesen ép állapotban maradtak fenn, a különösen sérülékeny lábak és csápok közül is sok érintetlen maradt. Felvételeik segítségével a kutatók elkészítették az egyik ilyen bogár háromdimenziós modelljét.

A 230 millió éves bogár 3D-s modellje

„Valóban döbbenetes volt látni, milyen jól megmaradtak a bogarak. Amikor a képernyőre néztünk, olyan volt, mintha egy valódi példányt látnánk” – mondta Martin Qvarnström, a svédországi Uppsalai Egyetem tudósa, a tanulmány vezető szerzője. A vizsgálatban tajvani, mexikói, francia és német kutatók is részt vettek.

A tudósok úgy vélik, a rovarokat egy viszonylag kisméretű dinoszaurusz, egy úgynevezett sileszaurusz falhatta fel, melynek becsült testsúlya 15 kilogramm lehetett és mintegy 230 millió éve a mai Lengyelország területén élt.

A felfedezés, hogy a megkövesedett ürülék, vagyis koprolit régi idők rovarfajait tartalmazhatja, új területet nyitott a kutatók számára. Eddig a borostyánkő rejtette a legjobb állapotban megőrződött rovarfosszíliákat. A legrégebbiek mintegy 140 millió évesek, így viszonylag újabb geológiai időkből származnak. A koprolitok révén a kutatók remélhetik, hogy még messzebbre tekinthetnek a múltban és többet megtudhatnak a rovarok evolúciójáról egyelőre feltáratlan korszakokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!