Állatvédelem

2021.01.02. 08:00

Tizenegy orrszarvútülköt csempészett ki Mozambikból egy férfi

Tizenegy orrszarvútülköt csempészett ki Mozambikból egy vietnámi férfi, tettéért 2,5 év börtönre ítélték.

Forrás: Shutterstock

A 38 éves férfit bűnösnek találták a veszélyeztetett, értékes és ritka állatok védelmére hozott előírásokkal szembeni vétségben – jelentette szerdán a VnExpress című online lap a Mekong-deltájában fekvő Kan Cho város tartományi bíróságára hivatkozva.

Szigorúan tilos Vietnámban az orrszarvúk tülkének kereskedelme, a kereslet azonban nagy. Sok ázsiai szerint a szarvaknak gyógyító ereje van például a rákkal szemben. Kínában és Vietnámban egy kilogramm rinocéroszszarv akár 30 ezer dollárt (8,9 millió forintot) is érhet.

Az elítélt férfi a vádak szerint 2019 decemberében Mozambikba utazott, ahol egy étteremben talált magának munkát. Néhány hónappal később munkatársai arra kérték, ezer dolláros fizetség fejében csempésszen orrszarvútülköket Vietnámba. A férfi a kelet-afrikai országot február végén hagyta el. Repülőgépe Ho Si Minh-városban landolt volna, a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások következtében azonban gépét Kan Thóba irányították át.

A csomagok ellenőrzésekor figyeltek fel táskáiban a gyanús tárgyakra. A férfi megtagadta a csomagok kinyitását arra hivatkozva, hogy koi pontyokat szállít, melyek elpusztulnak, ha felnyitja a csomagot.

A hatóságok végül 11 darab, összesen 29 kilogramm orrszarvútülköt találtak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!