vörös lista

2019.07.21. 13:00

Tizenöt újabb rájafajt fenyeget a kihalás veszélye

A túlhalászat nagyon sok faj számára jelent veszélyt. Célzottan is vadásszák őket, de véletlenül is gyakran gabalyodnak bele a halászhálókba.

Forrás: Shutterstock

A hegedűrája-félék a sekélyebb vizekben élnek az Indiai-óceánban, a Csendes-óceán nyugati térségében, az Atlanti-óceán keleti részén és a Földközi-tengerben. Húsukat értékesítik, úszóikból egyes országokban levest készítenek.

„A természet gyorsabban hanyatlik, mint valaha az emberiség történelmében. A nemzeti és nemzetközi kereskedelem hozzájárul az óceánokban, az édesvizekben és a szárazföldön élő fajok csökkenéséhez. A folyamat megállításához határozott intézkedésre van szükség”

- mondta Jane Smart biodiverzitás-szakértő.

A vörös listára került hét új majomfaj is, közülük hat Nyugat-Afrikában él. Az IUCN szerint ezek a fajok azért veszítik el élőhelyüket, mert az erdőterületeket kivágják, többnyire mezőgazdasági célból. Az állatokat húsukért is vadásszák egyes területeken.

A Nyugat-és Közép-Afrikában élő főemlősök mintegy 40 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye. Az állatok megóvásához több védett területre és a meglévők fokozottabb őrzésére van szükség. Emellett támogatni kell a fenntartható turizmust és a húsalternatívák utáni kutatást.

Az IUCN vörös listáján több mint 100 ezer állat- és növényfaj szerepel, amelyek közül több mint 28 ezer veszélyeztetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!