felfedezés

2018.03.20. 18:36

Több ezer éves sumer kikötőre bukkantak

Ez a legrégebbi kikötő, amelynek maradványai eddig Irakban előkerültek.

Négyezer éves sumer kikötő maradványaira bukkantak régészek Irak déli részén – közölték a római Sapienza Egyetem tudósai.

Ez a legrégebbi kikötő, amelynek maradványai eddig az országban előkerültek. A térségben egyetlen hasonló létesítményről tudnak a szakemberek, az a kikötő azonban kétezer évvel fiatalabb.

A Násziríja városától mintegy hét kilométerre délre talált maradványok segítségével új ismereteket szerezhetnek a tudósok az egyik legrégebbi civilizációról.

A sumerek mintegy hatezer évvel ezelőtt telepedtek le a mai Irak területén, Mezopotámiában. Társadalmuk a civilizáció bölcsője volt, a sumerek vezették be az ékírást, ők találták fel az ekét, a kereket, ők osztották fel 24 órára a napot és ők alapították az első városállamokat.

A most felfedezett, 130 méter hosszú és 40 méter széles kikötőmedence – amelyben elférne kilenc olimpiai úszómedence – hatalmas víztározóként is szolgált az áradásoknál.

A tudósok reményei szerint a felfedezéssel újabb ismereteket szerezhetnek a sumer városállamok, a Tigris és az Eufrátesz deltája, valamint a környező mocsarak közötti kapcsolatokról.

A kikötő maradványaik vizsgálata újabb információkkal szolgálhat az i. e. 2200 körüli nagy klímaváltozásról, amely hatalmas aszályokhoz és a sumer civilizáció végéhez vezetett.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!