Csempészet

2021.08.04. 12:38

Több mint 17 ezer ellopott műkincset kapott vissza Irak

A visszakapott régészeti leleteket az Iraki Nemzeti Múzeumban tekinthetik majd meg az érdeklődők.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Több mint 17 ezer régészeti lelet tért vissza kedden Irakba az Egyesült Államokból egy páratlan restitúcióban, vagyis visszatérítés alkalmából.

Az Egyesült Államokból, Japánból, Hollandiából és Olaszországból egybegyűjtött kincseket Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő repülőgépén szállították Bagdadba. A nagy faládákban érkezett régiségek közül néhányat már az érkezéskor bemutattak a nyilvánosságnak, de a legjelentősebbeket még megvizsgálják, később pedig az Iraki Nemzeti Múzeumban teszik közszemlére őket.

Ilyen nagy számú, Irakból külföldre csempészett műkincs visszaszolgáltatására még nem volt példa – hangsúlyozta Hasszán Nazim iraki kulturális miniszter.

A régészeti leletek többsége mintegy négyezer éves. A kereskedőktől és múzeumoktól elkobzott műtárgyak döntő része Mezopotámia ősi civilizációinak egyik legrégebbi népe, a sumérok korának kereskedelmi kapcsolatait dokumentálja. A visszaszolgáltatott műkincsek között viszont egyelőre nem szerepel a legjelentősebb, a 3500 éves ékírásos Gilgames Álomtábla, a legrégebbi irodalmi emlék, amely a sumér Gilgames-eposz részletét őrzi. Az iraki kulturális miniszter szerint a washingtoni Biblia Múzeumtól 2019-ben elkobzott kőtábla a jövő hónapban kerülhet vissza, a szükséges jogi eljárások lezárulása után.

A közelmúltban mintegy ötezer ellopott régiséget, köztük számtalan agyagtáblát adott vissza Nagy-Britannia is Iraknak. A kulturális miniszter szerint a külföldre csempészet régiségek visszaszerzése még távolról sem fejeződött be, illegálisan kivitt műkincsek ezrei vannak még mindig külföldön.

Irakban több mint 10 ezer régészeti lelőhelyet tartanak nyilván, de ezek többségét nem őrzik és némelyik szabad prédája a fosztogatóknak. Az illetékesek szerint pedig Szaddám Huszein elnök hatalmának 2003-as megdöntése után sokezer régészeti leletet loptak el vagy semmisítettek meg a közel-keleti országban.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!