vándorlás

2019.07.04. 10:34

Több mint 4400 kilométert tett meg egy fiatal sarki róka

Négy hónap alatt, Norvégia északi részéről Kanada legészakibb területéig jutott.

Forrás: AFP/Delta Images

A Norvég Sarkkutató Intézet közlése szerint a fiatal nőstény születése helyét, a norvégiai Svalbard-szigetcsoportot 2018. március elsején hagyta el, majd 2018. július elsején érte el Grönlandon át a kanadai Ellesmere-szigetet. A vady az egyik legnagyobb távolságot megtevő sarki róka lett, amelynek útját feljegyezték.

A kutatók a róka mozgását egy jeladóval követték figyelemmel, melyet 2017 júliusában helyeztek el az állatokn annak eredeti életterének közelében, a Spitzbergák egyik gleccserénél. A róka egy darabig szülőhelye közelében maradt, majd útnak indult.

Vándorlása alatt a nagyjából kétéves állat naponta átlagosan 46,3 kilométert tett meg. Légvonalban 1789 kilométernyi távolságra jutott szülőhelyétől.

A tengerjégen át ért el Grönlandra, majd Észak-Amerikába.

A sarki rókák (Alopex lagopus) vastag bundájuknak köszönhetően birkóznak meg a szélsőségesen hideg éghajlattal. Négy évig élnek, többnyire halakkal, tengeri madarakkal és lemmingekkel táplálkoznak. Nem tudni, miért hagyják el az otthonukul szolgáló régiót, hogy szaporodási helyszínt keressenek – közölték a kutatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!