orvvadászat

2019.11.22. 18:03

Újabb szumátrai elefánt tetemére bukkantak Indonéziában

A héten ez a második alkalom, hogy a súlyosan veszélyeztetett fajhoz tartozó egyed tetemére bukkantak a hatóságok.

EDITORS NOTE: Graphic content / An official from Aceh's conservation agency secures the area around a female elephant found dead from an apparent poisoning in the village of Semanah Jaya in East Aceh on November 21, 2019. - The 25-year-old female elephant's corpse was discovered at a palm oil plantation in East Aceh regency on November 21, hundred of kilometres from where another pachyderm was found decapitated and with its tusks ripped off on November 18 -- a suspected poaching case. (Photo by Cek MAD / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Cek Mad

Újabb szumátrai elefánt tetemére bukkantak Indonéziában egy olajpálma-ültetvényen.

A világon mindössze 2400-2800 szumátrai elefánt (Elephas maximus sumatranus) maradt, így a faj a kihalás szélére sodródott a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint.

A 25 éves, háromtonnás nőstény elefánt maradványait egy Aceh tartománybeli ültetvényen találták szerdán, ekkor az állat már nagyjából egy hete halott lehetett a természetvédelmi hatóság állatorvosai szerint.

„Nem voltak fizikai sérülései, így valószínűleg méreg, vagy áramütés végezhetett vele. De ahhoz, hogy biztosat tudjunk, laboratóriumi vizsgálatokra van szükség”

- mondta Agus Aryanto, a hatóság vezetője.

Hozzátette, az elefántok gyakran hatolnak be az ültetvények területére, főként az esős évszakban, hogy az olajpálma gyümölcsét egyék. A héten egy külön csapat foglalkozott azzal, hogy megakadályozza az állatok emberi településekre való betörését.

A héten egy agyarától megfosztott hím szumátrai elefánt tetemére bukkantak Riau tartományban is.

Az állatot valószínűleg hat nappal korábban ölték meg, mert a tetem már oszlásnak indult, amikor rátaláltak.

Életterük elvesztése és az emberekkel való konfliktusaik az elmúlt években megtizedelték a szumátrai elefántok számát.

Az ázsiai elefánt súlyosan veszélyeztetett alfaja elsősorban Szumátra és Borneó szigetének trópusi esőerdeiben fordul elő.

Az orvvadászat és az illegális vadállat-kereskedelem továbbra is virágzik Indonéziában a hatóságok erőfeszítései ellenére.

Az indonéz törvények szerint az orvvadászok akár 10 év börtönbüntetésre és 200 millió rúpia (4,2 millió forint) pénzbírságra is számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!