Ország-világ

2020.12.12. 08:05

Újramérték a világ legmagasabb hegycsúcsát, 8848,86 méter a Mount Everest

A Himalájában álló Everest eddig elfogadott magassága 8848 méter volt, ezt indiai kutatók mérték az 1950-es években, az azóta végzett mérések azonban mindig más eredményre jutottak.

In this undated handout photo released by the Survey Department, Nepal on December 1, 2020 a team member conducts a gravity survey during Mount Everest height measurements. - The highest point on Earth got a bit higher on December 8 as China and Nepal finally agreed on a precise elevation for Mount Everest after decades of debate. The agreed height unveiled at a joint news conference in Kathmandu of 8,848.86 metres (29,031 feet) was 86 centimetres (2.8 feet) higher than the measurement previously recognised by Nepal, and more than four metres above China's official figure. (Photo by - / ) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Survey Department, Nepal" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: Survey Department, Nepal

Fotó: AFP

Újramérték a világ legmagasabb hegycsúcsát, 8848,86 méter a Mount Everest (Csomolungma) – olvasható a keddi közös kínai-nepáli közleményben.

A közösen elfogadott érték a két ország által végrehajtott méréseken alapul.

Az új hivatalos magassági érték nemcsak a pontosabb módszerek révén változhatott, hanem valóban nőhetett a hegy többek között a kőzetlemezek elmozdulása miatt, valamint a 2015-ös erős földrengés következtében is, amely a Himalája hegyeinek magasságváltozását idézhette elő, de a globális felmelegedés miatti hóolvadás is csökkenthette a hótakaró vastagságát – mondta el a dpa-nak Christian Gerlach, a Bajor Tudományegyetem földtudósa és glaciológusa.

Nepál – az ENSZ szerint a világ egyik legelmaradottabb országa – legutóbb önállóan akarta megmérni a hegyet, azonban Hszi Csinping egy 2019-es látogatása után végül közös projektet szerveztek, Kína nagy segítséget nyújtott az infrastruktúra biztosításában.

Mindkét ország kutatói megmászták a csúcsot, a nepáliak 2019-ben voltak fent, amikor az úgynevezett halálzónában az amatőr mászók forgalmi dugót okoztak. A kínaiak idén, a világjárvány évében mentek fel, médiahírek szerint az övék volt az egyetlen csapat odafent ebben az évben.

A kínai kutatók májusban először végeztek nagy pontosságú légi gravitációs méréseket az Everest magasságának megállapításához. A mérés centiméteres pontossággal bocsátotta rendelkezésre a világ legmagasabb hegycsúcsa és a környező régió geoid felületének adatait. Elvégezték a régió légi távérzékelési mérését is, amely deciméteres pontosságú háromdimenziós eredményeket biztosított a régió topográfiájához.

A kínai geodéták, geológusok, ökológusok 53 fős csoportja március elejétől folytatott tudományos kutatásokat a hegyen. A földmérő csoportban ott voltak a kínai természeti erőforrások minisztériumának szakemberei és a nemzeti hegymászócsoport tagjai is. Az Everestre május 27-én ért fel expedíciójuk.

A Kínai Népköztársaság megalakulása óta hatszor mérték már meg az Everest magasságát és végeztek tudományos kutatást párhuzamosan, és kétszer adták ki a magassági adatokat: 1975-ben 8848,13 métert, 2005-ben 8844,43 métert mértek. Emellett 2005-ben 3,5 méteres hóréteget mértek a hegytetőn, továbbá 1 méter vastagságú ismeretlen anyagot a kőszikla és a hó között, valószínűleg hó és kavics keverékét.

Borítókép: nepáli szakember gravitációs felmérést végez a Mount Everestnél 2020. december 1-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!