lezárták a repülőteret

2018.05.11. 09:53

Váratlanul kitört a Merapi-vulkán Jáva szigetén

Indonézia legaktívabb tűzhányójának három kilométeres körzetében evakuálást rendeltek el a hatóságok.

To go with AFP story 'Lifestyle-tourism-Indonesia-disaster,FEATURE' by Alvin Darlanika Soedarjo Photo taken on January 29, 2011 shows tourists as they visit the mount Merapi volcano in Sleman, Yogyakarta. Javanese villagers who survived the violent eruptions of Mount Merapi volcano last year are tapping into the macabre market for disaster tourism to help rebuild their shattered lives.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: ADEK BERRY

A kitörést morajlás kísérte, és a Merapi 5500 méter magasra lövellte fel hamuját – közölte a katasztrófavédelem szóvivője.

Nem érkezett jelentés arról, hogy bárkinek baja esett volna, pedig a kitöréskor mintegy 120 ember mászott a Merapi- hegy oldalán, de mindegyiküket kimenekítették.

A katasztrófavédelem a vulkánkitörés kockázatát nem emelte meg a „normális” szintről, viszont a légiforgalmi riasztást a legmagasabbra, vörösre emelte.

Indonézia a csendes-óceáni tűzgyűrűn található, emiatt területén sok a tűzhányó, és gyakoriak a földrengések. A 2968 méter magas Merapi a legaktívabb a szigetország mintegy 500 tűzhányója közül. Legutóbbi nagy, 2010-es kitörése több száz ember halálát okozta, és mintegy 1800-an megsérültek.

Borítókép: A vulkán 2010-ben tört ki legutóbb

Forrás: AFP/Adek Berry

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!